Grad koji nikad ne spava: Znate li koliko stanovnici New Yorka plaćaju stanarinu?

0
Radiosarajevo.ba
Grad koji nikad ne spava: Znate li koliko stanovnici New Yorka plaćaju stanarinu?
Foto: Pexels / New York

Mnogi mladi sanjaju da žive u New Yorku, međutim, poznato je da je potrebno mnogo novca kako bi se pristojno živjelo u najnaseljenijem američkom gradu. Novinar BuzzFeeda pitao je Njujorčane koliko zarađuju i kako žive. 

Žrtvujem se za ovo

Iman, koji radi i kao DJ, mjesečno plaća stanarinu 2000 dolara u Bushwicku u Brooklynu, a godišnje zarađuje 120.000 dolara. On živi sam, ali toalet dijeli s drugim stanarima u hodniku zgrade. "Čudno je, ali to je žrtva za mir koji imam. New York je mjesto ekstrema i to mi se sviđa", opisao je.

Arhitekt Arnold stanarinu mjesečno plaća 1000 dolara u Williamsburgu u Brooklynu, a zarađuje 140.000 dolara godišnje. "Plaćam nižu stanarinu jer imam cimera. Jako sam malo plaćen kao arhitekt, ali u ovom stanu mogu gledati zgrade po čitave dane. To mi se sviđa", naveo je.

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Ekonomista u zdravstvenom sektoru, Riya, živi s tri prijateljice u Greenpointu u Brooklynu i mjesečno za stanarinu izdvoji 1700 dolara a godišnje zarađuje 100.000 dolara. "Moj je posao jako važan i to mi se sviđa, a volim živjeti sa svojim prijateljicama", ispričala je.

Sevlid Hurtić se obratio na sjednici Komisije za status žena UN-a u New Yorku

Sevlid Hurtić se obratio na sjednici Komisije za status žena UN-a u New Yorku

Zarada ovisi od bakšiša

Poslovođa jedne trgovine Jax mjesečno za stanarinu u Jersey Cityju izdvoji 1500 dolara, a godišnje zaradi 36.000 dolara. "Odrastao sam u Bronxu, a sada putujem na posao na Times Square. Bavim se i muzikom", otkrio je.

Književnica Sheila živi sama u luksuznom apartmanu na Times Squareu, za koji mjesečno izdvoji 1950 dolara od svoje plaće, koja iznosi 52.000 dolara godišnje. "Skup je to grad, ali imam ugovor na dvije godine. I još uvijek čekam svoju njujoršku romansu", poručila je.

Konobar Will dijeli garsonijeru u Bronxu s cimerom i mjesečno plaća stanarinu 800 dolara. Godišnje zaradi 80.000 dolara. "Iskreno, moja zarada nije uvijek ista jer ovisi o napojnicama, ali otprilike je tolika. Super mi je ovdje", kazao je.

Iznenada preminuo mladi glumac Jansen Panettiere (28)

Iznenada preminuo mladi glumac Jansen Panettiere (28)

Producentica Jasmine živi s četiri cimerice u Clinton Hillu u Brooklynu, gdje mjesečnu stanarinu plaća 1850 dolara, a godišnja joj je zarada 100.000 dolara. "Doslovno sam se preselila ovdje prošle sedmice. Uvijek sam željela živjeti u velikom gradu", navela je.

Ovaj je grad prokleto preskup

Audio inžinjer Rooke stanarinu ne plaća jer živi s roditeljima na Staten Islandu, a godišnje zarađuje 20.000 dolara. "Sobe koje sam gledao koštaju oko 800-1200 dolara mjesečno. Ovaj je grad prokleto preskup. Mafija mora ponovno kontrolisati ulice i sniziti ove cijene", poručio je.

Haos u New Yorku: Kombijem bježao policiji pa se zabio u skupinu pješaka, ima povrijeđenih

Haos u New Yorku: Kombijem bježao policiji pa se zabio u skupinu pješaka, ima povrijeđenih

Menadžerica društvenih medija Danica živi sama u Brooklynu u garsonijeri, za koju mjesečno izdvaja 2900 dolara, a godišnje zarađuje 105.000 dolara. "Ovdje sam se uselila kada je počela pandemija, ali planiram se uskoro seliti jer će povisiti cijenu stanarine", otkrila je.

Profesor engleskog jezika Tim dijeli stan s cimerom u Brooklynu i plaća stanarinu 1950 dolara  mjesečno, a godišnje zaradi 32.000 dolara. "Lakše je kada se nađe cimer. Očito ne zarađujem puno, ali volim biti ovdje", rekao je, prenosi Index hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije