Gotovo 30.000 stranih boraca u Siriji i Iraku

Fena
Gotovo 30.000 stranih boraca u Siriji i Iraku
Arhiv / Ilustracija
Gotovo 30.000 "stranih terorističkih boraca" trenutno je u Siriji i u Iraku, izjavio je u utorak visoko rangirani zvaničnik UN-a, upozoravajući da je rizik od napada u njihovim matičnim zemljama sve veći.

"Broj stranih boraca je veoma visok (u ratom zahvaćenoj Siriji i u susjednom Iraku)", izjavio je Jean-Paul Laborde, pomoćnik generalnog sekretara UN-a i čelnik Kontraterorističke komisije svjetske organizacije.

"Gotovo  ih je 30.000 tamo  i sada kada se teritorija pod kontrolom Daesha (Islamske države) sužava u Iraku, oni se vraćaju, ne samo u Evropu nego i ostale matične zemlje, poput Tunisa i Maroka", izjavio je on novinarima u Ženevi.

"Teroristički napadi u njihovim matičnim zemljama sve su veći i veći kao protuteža pritisku na njih (na terenu u Siriji i u Iraku)", kazao je on.

Laborde je zatražio od zemalja da uvedu "sistem filtriranja koji će napraviti razliku između velike većine stranih boraca koji se vraćaju  koji nisu opasni i onih koji to jesu", prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije