Google zaustavio cenzuru u Kini

Radiosarajevo.ba
Google zaustavio cenzuru u Kini

Najpoznatiji globalni internetski pretraživač Google ukinuo je na svojim kineskim stranicama cenzuru, na koju je bio prinuđen zbog mjera kineske vlade.

No, odustajanjem od cenzure, ova kompanija ulazi u direktni sukob s kineskim vlastima koje od američke firme traže filtriranje sadržaja na svom pretraživaču.

"Danas smo prekinuli cenzuriranje svojih servisa za pretragu stranica, vijesti i slika na stranici Googlea u Kini", saopštio je glavni pravnik američkog tehnološkog giganta David Dramond.

Google je objavio da je svoj server premjestio u Hong Kong gdje kontrole nisu tako oštre kao u samoj Kini.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je danas da će vlada rješavati slučaj Googlea u skladu sa zakonom. Portparol kineskog MVP-a Kin Gang rekao je da je potez Googlea izoliran čin poslovne kompanije i da ne bi trebalo da utiče na kinesko-američke odnose "ukoliko to drugi ne ispolitiziraju".

Ovaj potez Googlea uslijedio je nešto više od dva mjeseca nakon što je gigant za pretraživanje interneta bio meta hakerskih napada, za koje Google tvrdi da su došli iz Kine.

S druge strane, administracija Baracka Obame "razočarana" je što Google i kineska vlada nisu postigle sporazum koji bi omogućio da najveći svjetski pretraživač djeluje bez cenzure u Kini, izjavio je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) Mike Hammer..

"Ranije smo izrazili zabrinutost zbog tih pitanja izravno kineskoj vladi", izjavio je Hammer, prenijeli su američki mediji.

Predsjednik Barack Obama i državna sekretarka Hillary Clinton naglasili su kineskim liderima da je SAD "predan internetskim slobodama i da se protivi cenzuri", dodao je Hammer.

Vezano:
Internet cenzura u Kini
Zbog spora s Googleom, Obama od Kine traži objašnjenja
Kina: Vlasti odgovorile na prijetnje Googla
Google zaprijetio povlačenjem iz Kine
Bill Gates: Google mora poštovati kineske zakone ili otići
Iranska vlada zabranjuje Gmail

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije