Godišnjica masakra na Tienanmenu: Opet bez obilježavanja

Radiosarajevo.ba
Godišnjica masakra na Tienanmenu: Opet bez obilježavanja

Kineska policija blokirala je u utorak ulaz na groblje na kojem su ukopane žrtve gušenja protesta na trgu Tienanmen, na 24. godišnjicu masakra.

Kineske vlasti svakog 4. juna sprječavaju bilo kakvu raspravu o nasilnom gušenju prodemokratskih protesta u kojem je ubijeno na stotine osoba, najmračnijeg kineskog poglavlja u kršenju ljudskih prava u posljednjim decenijama. 

Više od desetak policajaca raspoređeno je ispred ulaza na groblje Wanan u zapadnom Pekingu, koje članice grupe Majke Tienanmena obilaze svake godine. U uskoj ulici u blizini pekinškog Zabranjenog grada, pripadnici službe sigurnosti patrolirali su ispred bivše kuće Zhao Ziyanga, bivšeg generalnog tajnika Komunističke partije koji je proganjan i držan u kućnom pritvoru nakon protesta. 

Nekoliko policijskih vozila stiglo je na trg Tienanmen u centru kineske prijestolnice, gdje je na velikom videoekranu reklamiran "zeleni Peking" sa slikama turbina na vjetar.

 

Kineske vlasti nikada nisu objavile zvaničnu brojku žrtava represije, koja je osuđena širom svijeta i dovela do privremene izolacije Kine iz međunarodne zajednice. Prema nezvaničnim ciframa, kako javlja Fena, broj ubijenih varira od 200 do 3.000, a Majke Tienanmena navode u otvorenom pismu - objavljenom prošle sedmice  - da je veći broj žrtava tačniji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije