Globalni indeks mira: Svijet nasilniji zbog ekonomske krize

Radiosarajevo.ba
Globalni indeks mira: Svijet nasilniji zbog ekonomske krize

Svijet je u protekloj godini, zbog globalnog privrednog kolapsa, postao nasilniji i nestabilniji, rezultat je Globalnog indeksa mira, godišnje studije koja rangira zemlje prema nivou uspostavljenog mira.

U studiji se navodi da su visoke cijene hrane i goriva početkom prethodne godine i sve dublja recesija ugrozili mir u svijetu, dok su sve veća nezaposlenost, zamrzavanje primanja i pad vrijednosti nekretnina, ušteđevina i penzija, u mnogim zemljama prouzrokovali nezadovoljstvo, uz političke posljedice, prenosi Rojters.

Prema podacima analiziranim u okviru ovog istraživanja, koje se sprovodi od 2007. a ove godine obuhvata 144 zemlje, Novi Zeland je najmirnija zemlja na svijetu - što se djelimično objašnjava izborom nove koalicione vlade sa jakom većinom u parlamentu, malom stopom ubistava i slabijom vojnom potrošnjom u zemlji.

Bosna i Hercegovina je rangirana u 2009. na 50. mjestu (2008. je bila na 66. mjestu) i ima ocjenu 1,755.

Hrvatska je 49. sa ocjenom 1,741, dok je Slovenija najbolje rangirana od svih bivših jugoslavenskih republika i nalazi se na 10. mjestu sa ocjenom 1,322.

Srbija je 78. i s ocjenom 1,951; Makedonija je 88. s ocjenom 2,039, dok je Crna Gora na 91. mjestu s ocjenom 2,046.

Posljednja tri mjesta na listi zauzimaju Somalija, Avganistan i Irak.

Island, ranije najmirnija zemlja, sada je na četvrtom mjestu, budući da je prva bankrotirala usljed globalne krize, a među prvih 10 nalaze se sve skandinavske zemlje, kao i Austrija koja je na petom, Јapan na sedmom i Kanada na osmom mjestu.

Amerika je od prošle godine popravila svoj položaj, te sada zauzima 83. mesto, između Ukrajine i Kazahstana. Kina, pak, zauzima 74. poziciju, kao i prošle godine, dok je Rusija gotovo u samom dnu liste, na 136. mestu.

Autori studije ističu da se od početka sprovođenja ovog istraživanja na prvim mjestima nalaze "male, stabilne i demokratske zemlje", uglavnom evropske.

Nivo mira se u okviru istraživanja za ovu godinu mjerio prema 23 kriterijuma, uključujući političku stabilnost, blagostanje, ljudska prava, stopu ubistava, vojnu potrošnju, međunarodne odnose i opasnost od terorizma.

Globalni indeks mira je ustanovio australijski preduzimač i filantrop Stiv Kilelea.

Studija je dio međunarodnog Instituta za ekonomiju i mir koji se bavi istraživanjem i obrazovanjem u oblasti odnosa između privrede, poslovanja i mira, dok u izradi konačnog izvještaja učestvuje tim stručnjaka za prikupljanje podataka britanskog nedjeljnika "Ekonomist".

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije