Glavni sekretar UN-a: Rat je besmislen, mora se zaustaviti

3
Hina
Glavni sekretar UN-a: Rat je besmislen, mora se zaustaviti
Foto: EPA / Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres posjetio je centar za izbjeglice iz Ukrajine tokom posjete Moldaviji. Guterres je u izjavi novinarima nakon posjete pozvao na prekid rata, rekao je njegov portaprol.

"Nemoguće je sresti izbjeglice i ne biti duboko dirnut njihovim pričama. Tragedija pokazuje da je rat besmislena stvar i da se ovaj rat mora zaustaviti", rekao je on misleći na rusku invaziju na Ukrajinu.

Guterres je također posjetio dom moldavske porodice koja je primila izbjeglice i zahvalio im na njihovoj velikodušnosti.

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Šef UN-a također se sastao s moldavskom predsjednicom Maiom Sandu kojoj je izrazio zahvalnost za ogromnu velikodušnost i solidarnost koju su vlada i narod Moldavije iskazali prema onima koji bježe od rata u Ukrajini, rekao je portparol Farhan Haq.

Guterres je također pohvalio Moldaviju što je primila najviše ukrajinskih izbjeglica u odnosu na vlastito stanovništvo, kazao je portparol UN-a.

Moldavija, zemlja od oko 2,5 miliona stanovnika, od početka rata primila je više od 450.000 ukrajinskih izbjeglica.

Nakon posjete Moldaviji Guterres je otputovao u Beč.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije