Glavni kolumbijski dileri spremni na predaju

Fena
Glavni kolumbijski dileri spremni na predaju
Glavna banda trgovaca droge u Kolumbiji Clan del Golfo koju vodi bivši paravojnik tražen u Sjedinjenim Državama spremna je predati se, rekao je predsjednik Juan Manuel Santos.

"U nedjelju smo primili obavijest Clana del Golfo u kojoj navode da se sa svim svojim ljudima spreman predati", rekao je kolumbijski predsjednik u govoru iz predsjedničke palače u Bogoti.

Santos je dodao da će ministar pravosuđa Enrique Gil i državni tužilac Nestor Martinez proučiti prijedlog te kriminalne organizacije i poduzeti odgovarajuće mjere.

"To će biti predaja pravosuđu, a ne politički pregovori", naglasio je kolumbijski predsjednik.

U saopćenju je državni tužilac precizirao da kolektivna predaja kriminalne organizacije nije predviđena u kolumbijskom pravosuđu, ali kada pravosudna procedura bude određena, Clan del Golfo morat će predati svu svoju ilegalnu imovinu, plantaže nedozvoljenih kultura i navesti puteve trgovine.

Bivši paravojnici krajnje desnice osnovali su Clan del Golfo kako bi se borili protiv ljevičarskih gerilaca tokom oružanog sukoba koji je trajao u Kolumbiji duže od pola stoljeća.

Većina tih milicija demobilizirala se 2006. tokom vlade bivšeg predsjednika Alvara Uribea (2002-2010), ali nekoliko šefova i njihovih sljedbenika organizirali su se u bande trgovine drogom.

Clan del Golfo imao je oko 4.000 članova, ali nakon velike ofanzive Santosove vlade danas ih ima oko 1.800, prema podacima ministarstva odbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije