Gert Vilders želi srušiti Evropski parlament

Radiosarajevo.ba
Gert Vilders želi srušiti Evropski parlament

Holandski desničarski lider Gert Vilders, koji je postao poznat po svojim napadima na islam, sada planira da sruši iznutra Evropski parlament.

Ovaj 45-godišnjak, koga čuvaju 24 časa dnevno nakon višestrukih prijetnji smrću, osigurao je da njegova Partija bude u u centru pažnje holandske kampanje za izbore u Evropski parlament od 4. do 7. juna.

"Svaki glasač koji želi da pošalje poruku da je EU u svom sadašnjem obliku beskorisna može to da učini tako što će glasati za Gerta Vildersa", rekao je Vilders.

Vilders će morati na sud u Holandiji zbog svojih antiislamskih izjava a nedavno mu je zabranjen ulaz u Britaniju zbog širenja "mržnje i poruka nasilja", posebno u svom filmu "Fitna" u kojem tvrdi da je islam fašističko učenje.

On je u Holandiji veoma popularan i njegova stranka se nada da će dobiti četiri od 25 holandskih mjesta u parlamentu, koji broji 736 mjesta. Vilders je nedavno rekao da želi da "sruši parlament iznutra".

"Vilders smatra da su Evropa, islam i imigracija zla čovječanstva", kaže politički analitičar Alfred Pijpers, podsjećajući kako su holandski glasači odbacili evropski Ustav na referendumu 2005. godine.

Prema nekim istraživanjima Holandija je sada više skeptična prema kontinentalnoj saradnji što je pojačalo kampanju Vildersove partije - "Više Holandije, manje Evrope".

Vilders je rekao da želi da izbori 4. juna pokažu stav Holandije prema Evropi i apelovao na glasače da izađu u velikom broju.

"On je jedini koji se postavio protiv Evrope na takav esktreman način i te je izbore transformisao u referendum: Vilders protiv ostatka političkog sistema", kaže analitičar Endru Krouel.

Partija za slobodu ima devet mjesta u holandskom parlamentu u odnosu na Demohrišćansku alijansu premijera Jan Petera Balkenendea, koja je u koaliciji sa Laburističkom partijom i Unijom krscana.

Partija za slobodu, koju mnogi smatraju jedinim "glasom uznemirenosti" zbog ekonomskih i kulturnih implikacija islamske imigracije u zemlji, poziva na formiranje vlade zasnovane na judeo-kršćanskim principima.

Oni traže izbacivanje Rumunije i Bugarske iz EU, zamrzavanje daljeg širenja bloka i smatraju da Turska ne treba bude član EU "ni sada, ni za 100 godina".

"Partija za slobodu učestvuje na evropskim izborima jer se islamizacija mora zaustaviti. Želimo da budemo gazde u našoj zemlji", saošpteno je veb sajtu stranke, dodajući da jedina vrsta saradnje može biti ekonomska.

Oko 375 miliona glasača širom Evrope birat će poslanike na petogodišnji mandat u parlament, koji odobrava sve-evropske zakone kao i godišnji budžet Komisije - oko 140 milijardi evra za 2010.

Očekuje se da će Evropski parlament ostati pod kontrolom desnog centra, ali Partija za slobodu jedna je od mnogih desničarskih partija u bloku koja želi poslanička mjesta u parlamentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije