George Blake - dvostruki agent iz perioda Hladnog rata umro u 98. godini

0
Radiosarajevo.ba
George Blake - dvostruki agent iz perioda Hladnog rata umro u 98. godini
Foto: EPA-EFE / George Blake

Istaknuti dvostruki agent iz vremena hladnog rata George Blake umro je u Moskvi u 98. godini, izvestile su ruske vlasti.

"Legendarni obavještajni oficir George Blake preminuo je danas", rekao je portparol ruske strane obavještajne agencije SVR državnoj novinskoj agenciji TASS.

Dodao je da je Blake „iskreno volio zemlju i divio se dostignućima ljudi tokom Drugog svjetskog rata“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je "iskreno saučešće", navodi se u izjavi na veb stranici Kremlja.

„Blake je bio briljantni profesionalac posebne vitalnosti i hrabrosti“, kaže se u izjavi.

„U godinama svog teškog i intenzivnog služenja dao je zaista neprocjenjiv doprinos osiguranju strateškog pariteta i očuvanju mira na planeti.“

Blake je rođen u Holandiji 1922. godine, a njegovo prvobitno prezime bilo je Behar. Odrastao je u Roterdamu i Egiptu prije nego što je pohađao univerzitet u Kembridžu da bi studirao ruski jezik.

Tokom Drugog svjetskog rata, služio je u holandskom pokretu otpora, a 1944. pridružio se britanskoj Kraljevskoj mornarici, da bi ga kasnije te godine regrutovala Tajna obavještajna služba (MI6).

Poslali su ga u Seul, a sjevernokorejske snage su ga zarobile 1950. Tokom svog trogodišnjeg zatočeništva, Blake je postao komunista i regrutovao ga je sovjetski KGB.

Sredinom 1950-ih bio je stacioniran u Berlinu kao oficir MI6 zadužen za regrutovanje sovjetskih oficira kao dvostrukih agenata.

Vjeruje se da je tokom devet godina izložio KGB-u nekih 40 agenata MI6, što je izazvalo značajan poremećaj u aktivnostima MI6 u istočnoj Evropi, piše Radio Slobodna Evropa.

Blake je pao pod sumnju 1959. godine kao rezultat informacija poljskog prebijega Michaela Golenievskog. Uhapšen je 1961. godine i priznao je da je dobrovoljno radio za KGB.

U maju 1961. godine osuđen je na tri uzastopne zatvorske kazne od 14 godina. Međutim, 1966. godine, uz pomoć trojice muškaraca koje je upoznao u zatvoru, Blake je pobjegao iz londonskog zatvora Wormwood Scrubs kroz slomljeni prozor. Odveden je u sigurnu kuću i kasnije prokrijumčaren preko La Manša u Istočnu Njemačku.

Odatle je otputovao u Sovjetski Savez. Predavao je na sovjetskoj Akademiji spoljne obavještajne službe i dobio je sovjetski orden Lenjina.

U intervjuu američkoj televiziji NBC 1991. godine, Blake je rekao da se kaje zbog smrti agenata koje je izložio Sovjetima.

Putin ga je 2007. godine odlikovao Ordenom prijateljstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije