Generalni štrajk totalno blokirao Grčku (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Generalni štrajk totalno blokirao Grčku (VIDEO)
Sukobi demonstranata i policije u Grčkoj su svakodnevnica (Foto: Reuters)

Grčka, jedna od starijih članica Evropske unije i članica eurozone, u potpunoj je blokadi. Desetine hiljada ljudi protestiraju na ulicama Atine i ostalih većih gradova. U generalni 24-satni štrajk, koji organiziraju dva najveća sindikata, uključeni su radnici u javnom sektoru i transportu.

Tako danas u Grčkoj ne rade autobusi i tramvaji, a avionski saobraćaj je također blokiran, pri čemu je grčko nebo zatvorene i za sve strane avio-kompanije i letove. Bolnice rade samo u hitnim slučajevima.

Proteste i štrajkove, koji potresaju ovu zemlju skoro već mjesec dana, ponukale se oštre, istina – neophodne, mjere javne štednje koje Grčka vlada namjerava provesti. Grčki budžetski deficit, što uključuje i vanjski dug, iznosi 300 milijardi eura, što je nezapamćeno u Evropskoj uniji, a posebice u eurozoni. Grčka fiskalna kriza uzdrmala je dosada poprilično stabilni i jaki euro.

Vlada svojim mjerama želi povećati PDV na 21 posto, pomjeriti granicu odlaska u penziju, „zamrznuti“ penzije, generalno smanjiti plate u javnom sektoru.

Prazni grčki aerodromi (Foto: AP)

Sindikati, koji uživaju i podršku komunističke partije, kao i raznih anarhističkih i anarho-sindikalističkih pokreta, okupljaju nezadovoljne Grke, koji, po svemu sudeći, neće odustati od svoje borbe.

Danas je na ulicama Atine zabilježeno nekoliko sukoba između policije i demonstranata, ali to nije ništa neuobičajeno za Grčku, zemlju s najsnažnijim anarhističkim pokretom. A činjenica da su radnici prošle sedmice zauzeli zgradu Ministarstva finansija i popeli se na krov – dovoljno govori.

Zanimljivo je da je i policija pogođena najavljenim mjerama štednje, ali oni su još uvijek „lojalni“ socijal-demokratskoj vladi Georgea Papandreoua.

U Atini danas radi samo metro. Iz prostog razloga da bi štrajkači mogli doći na mjesta okupljanja. Neke novine i sedmičnici sutra neće imati svoja uobičajena izdanja, jer je Grčka, naprosto, paralizirana i nemoguće je obavljati većinu poslova.

http://www.youtube.com/watch?v=NGYapSm8A1A


Video: Euronews/Youtube

kenan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije