General 'Sijedi': Ko je Andrej Nikolaevič Trošev, novi šef Wagner grupe?

1
Radiosarajevo.ba
General 'Sijedi': Ko je Andrej Nikolaevič Trošev, novi šef Wagner grupe?
Foto: Twitter / Andrej Trošev

Pet dana nakon neuspjele Prigožinove pobune, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je 30-ak Wagnerovih boraca i njihova šefa te im ponudio nekoliko opcija. Kako tvrdi Putin u intervjuu za ruske novine Kommersant, predložio je da zapovjedništvo nad privatnom plaćeničkom grupom preuzme "Sijedi", odnosno jedan od Wagnerovih najviših zapovjednika Andrej Trošev. Wagnerovi borci su, prema Putinovim riječima, navodno bili otvoreni za tu ideju, ali ju je Prigožin glatko odbio.

Andrej Trošev je penzionisani ruski pukovnik, izvršni direktor i jedan od osnivača Wagner grupe, piše CNN.

Trošev je rođen u Lenjingradu 5. aprila 1962. (prema ruskim izvorima) ili 5. aprila 1953. (prema zapadnim dokumentima).

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

Nevrijeme koje Bosna i Hercegovina ne pamti: Pogledajte kako je izgledao jučerašnji "monsun"

Borio se u Afganistanu tokom decenije dugog rata. Nakon raspada Sovjetskog Saveza služio je na sjevernom Kavkazu u ruskoj vojsci, a zatim u SOBR-u, jedinici specijalnih snaga za brzu reakciju ruskog ministarstva unutrašnjih poslova. Bio je zapovjednik u jedinici.

Za službu u Afganistanu Trošev je dva puta odlikovan Ordenom Crvene zvijezde. Dobitnik je najvećeg ruskog odličja - Heroja Rusije - 2016. za napad na Palmiru u Siriji protiv militanata Islamske države.

"Andrej Trošev je izravno uključen u vojne operacije grupe Wagner u Siriji. Posebno je bio angažiran na području Deir ez-Zora. Kao takav, on daje ključni doprinos ratnim naporima Bašara al-Asada, podržava sirijski režim i ima koristi od njega", navodi se u sankcijama EU-a protiv Troševa iz decembra 2021.

Deutsche Welle: "Prevrat u Rusiji: Jučer ubice, danas heroji"

Deutsche Welle: "Prevrat u Rusiji: Jučer ubice, danas heroji"

Sankcije Ujedinjenog Kraljevstva iz juna 2022. također kažu da je "Andrej Nikolaevič Trošev bio izvršni direktor Wagner grupe. Podržavao je sirijski režim, bio je član milicije i provodio je represiju nad civilnim stanovništvom u Siriji".

Njegovi saradnici uključuju suosnivača Wagner grupe Dimitrija Utkina, koji je također bivši časnik ruske vojne obavještajne službe GRU. Trošev je također blisko povezan sa zapovjednicima grupe Wagner Aleksandrom Sergejevičem Kuznjecovim i Andrejem Bogatovim, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije