General David Petraeus o ruskoj invaziji: Kako će izgledati borba za Kijev

2
Radiosarajevo.ba
General David Petraeus o ruskoj invaziji: Kako će izgledati borba za Kijev
Foto: EPA-EFE / David Petraeus

Umirovljeni vojni general David Petraeus, bivši šef američke centralne komande za vrijeme sukoba u Iraku i Afganistanu, rekao je da ne prihvaća vojne pretpostavke da će Kijev neizbježno pasti u ruke Rusije.

Ruske snage imaju više od 60 kilometara dug konvoj vojnih vozila koji stoji na prilazu ukrajinskoj prijestolnici, a Petraeus je rekao da se čini da "ne mogu održavati svoje kolone gorivom" i pohvalio dosadašnju otpornost Ukrajine.

"Uklonili su putokaze ili pisali 'Dobro došli u pakao' i slično", rekao je Petraeus, koji je također bivši direktor CIA-e, za CNN:

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

Saša Magazinović: 'Vučić i Dodik truju Srbe tezom o genocidnom narodu- ne postoje genocidni narodi'

"Ovo će biti vrlo duga borba u Kijevu. Građani su napravili zalihe hrane, doći će do enormnog žestokog otpora. Ne prihvaćam pretpostavke da će pasti."

Petraeus je također ukazao na veliku površinu Kijeva kao glavnu prepreku za rusku vojsku, ističući da se glavni grad prostire na oko 828 kvadratnih kilometara, što je veće od New Yorka i nešto više od polovice šireg područja Londona.

Reporter CNN-a Jake Tapper upitao je Petraeusa o ranjivosti drugih zemalja u blizini Rusije, posebice zemalja koje nisu članice NATO-a, čak i dok NATO vojnom snagom jača svoje granice duž granica članica s Rusijom i susjednom Bjelorusijom, od baltičkih država do Rumunjske.

"Zabrinut sam zbog Moldavije", rekao je Petraeus, misleći na malu državu smještenu između Rumunije, članice NATO-a, i jugozapadnog krila Ukrajine, koju je danas posjetio i američki državni sekretar Antony Blinken.

"Moramo ih istinski poduprijeti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije