FT poziva EU: Prigrlite Balkan članstvom

Radiosarajevo.ba
FT poziva EU: Prigrlite Balkan članstvom

Dnevnik Financial Times, u redakcijskom komentarom naslovljenom "Dobrodošla Albanijo", iznosi u srijedu stajalište da Evropska unija mora dovršiti prihvatanje Balkana u svoje okrilje.

Čelnici evropske "dvadesetsedmorice", izloženi udarima ekonomske krize, ustavnih sporenja i zabrinutosti za odnose s Rusijom, olako bi mogli zanemariti zahtjev Albanije da dobije status kandidata za članstvo. To bi, međutim, smatra Financial Times, bilo pogrešno.

Širenje Unije na istok jedan je od njenih najvećih uspjeha koji mora biti ojačan prihvatanjem krhkih država zapadnog Balkana, uključujući i Albaniju. Londonski list podsjeća da je Bruxelles prihvatio zahtjev za članstvo Crne Gore i kako procjenjuje da će odnos prema Albaniji zavisiti od toga koliko će predstojeći junski parlamentarni izbori u toj zemlji proteći u skladu s evropskim standardima.

Ostave li se postrani moguće nezgode na evropskom putu, nastavlja Financial Times, obje zemlje bi trebalo da uskoro započnu mučan višegodišnji posao pregovaranja o članstvu. I to je, po ocjeni londonskog lista, više nego dobrodošlo jer Bruxelles mora nastaviti s proširenjem Unije, i to u trenutku u kojem se taj proces nalazi na velikim iskušenjima.

Pregovori o članstvu s Turskom i Hrvatskom su zapali u probleme. Temeljni nedostatak političke volje u Evropskoj uniji za prijem Turske u Ankari je potaknuo snažno razočaranje; Hrvatsku pak koči beznačajan granični spor sa Slovenijom; Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Kosovo čak i prije početka razgovora o članstvu čekaju izazovi.

Srbija mora uhvatiti Ratka Mladića, BiH pokazati veću povezanost svojih podijeljenih nacionalnih zajednica, Makedonija riješiti spor s Grčkom oko imena a Kosovo se mora izboriti za veće priznanje svoje nezavisnosti.

Ali, upozorava Financial Times, i Evropska unija mora dovesti svoju kuću ured. Lisabonski ugovor mora biti potvrđen na ovogodišnjem ponovljenom irskom referendumu. U protivnom, s izuzetkom Hrvatske, neće biti pravnog prostora za prijem novih članica.

Evropska unija istovremeno mora potaknuti daleko veću javnu podršku za širenje na Balkan, i to tako što će svojim građanima objasniti da je riječ o umjerenom zaokruživanju procesa proširenja iz 2004. i 2007. godine budući da će u Uniju uvesti države koje su već okružene članicama EU-a.

Takvu ideju je u vremenima ekonomske krize teško ali ne i nemoguće proturiti građanima Evropske unije, smatra Financial Times.

Zapadni Balkan je od ratova na prostoru bivše Jugoslavije uglavnom bio odgovornost EU-a. Priprema regije za priključenje Uniji je jedini racionalni način kojim bi se mogao okončati posao osiguravanja mira i napretka toga dijela Starog kontinenta, zaključuje uvodničar Financial Timesa.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije