Francuska vladajuća stranka uvodi zabranu nošenja burki

Radiosarajevo.ba
Francuska vladajuća stranka uvodi zabranu nošenja burki
Vladajuća francuska stranka UMP planira u januaru u parlamentu predstaviti prijedlog zakona o zabrani nošenja tradicionalnog islamskog vela na svim javnim mjestima, a ne samo u određenim objektima, izjavili su visoki stranački izvori.

Zajedno s prijedlogom zakona bit će predstavljena i rezolucija o poštovanju žena, izjavio je Jean Francoia Cop, lider zastupničkog kluba stranke predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Oba prijedloga bitće predana parlamentu u prve dvije sedmice januara, prije objavljivanja zaključaka parlamentarne istrage o nošenju nikaba i burki. Ideje o zabrani nošenja vela koji pokriva čitavo tijelo na svim javnim mjestima mogle bi pojačati podjele i unutar francuske Vlade.

Uvođenje potpune zabrane nošenja burki moglo bi naići i na pravne prepreke, kao što je odluka o zabrani gradnje minareta u Švicarskoj postala predmetom žalbi pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Skoro polovica građana Francuske bi zabranila minarete
Švicarci protiv izgradnje minareta u zemlji
vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije