Francuska priznala sirijsku opozicionu koaliciju

Radiosarajevo.ba
Francuska priznala sirijsku opozicionu koaliciju

 Francuska je postala prva zapadna zemlja koja je zvanično priznala novoformiranu sirijsku opozicionu koaliciju za jedinog predstavnika sirijskog naroda, prenosi Fena.

Francusku odluku objavio je predsjednik Francois Hollande na konferenciji za medije, prenosi AP.   

"Objavljujem da Francuska priznaje Nacionalnu sirijsku koaliciju kao jedinog predstavnika sirijskog naroda, i stoga, kao buduću provizornu vladu demokratske Sirije", izjavio je Hollande.

Pod intenzivnim međunarodnim pritiskom da oforme opozicionu koaliciju koja uključuje predstavnike svih sirijskih suprotstavljenih grupa koje se bore da svrgnu predsjednika Bašara al-Asada, antivladine grupe postigle su sporazum u katarskoj prijestonici Dohi oko formiranja koalicije koju predvodi bivši imam Muaz al-Hatib.  

Koalicija uključuje predstavnike vodeće opozicijske grupe, Sirijskog nacionalnog vijeća, koje su oštro kritikovali brojni zapadni političari, uključujući američku državnu tajnicu Hillary Clinton, jer se razišla s opozicionim grupama koje su vodile rat na terenu i nije uspjela oformiti jedinstveno rukovodstvo opozicije.
 
Francuska, koja ima vodeću ulogu u naporima da se Asad svrgne s vlasti, također je bila prva država koja je priznala Sirijsko nacionalno vijeće. Hollande ovaj put nije spominjao tu grupu.

Francuska je priznala da je snabdijevala komunikacijskom i drugom opremom sirijske pobunjenike. Ona je bila na čelu poziva za oštrijom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji, ali su je blokirale Rusija i Kina.

Francuska je također pružala novčanu pomoć lokalnim sirijskim vijećima kako bi im pomogla u obnovi razorene zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije