Francuska plaća odštetu za nuklearne probe

Radiosarajevo.ba
Francuska plaća odštetu za nuklearne probe


Ministar odbrane Herve Morin rekao je novinarima da je Francuska sprovodila nuklearne probe na što je moguće bezbjedniji način kako bi izgradila kredibilnu silu zastrašivanja i postala globalna nuklearna sila.

"Trinaest godina poslije testova u Pacifiku, vrijeme je da se naša zemlja pomiri sama sa sobom, zahvaljujući sistemu nadoknada za pretrpljenu štetu", rekao je Morin na konferenciji za novinare.

Neki veterani koji su radili na probama u Alžiru i Francuskim Polinezijskim ostrvima tvrde da im je bilo naređeno da legnu i pokriju oči tokom eksplozija, ali da nisu nosili ništa drugo osim šorceva i majica.

Nekoliko ih je izjavilo da im je bilo rečeno da voze ili plove po područjima eksplozija odmah nakon detonacija, kako bi ispitali efekte udara.

Francuska je dugo odbijala da prizna vezu između testova, koji su okončani 1996. godine, i bolesti od kojih je oboljelo oko 150 000 pripadnika vojnog i civilnog osoblja koje je boravilo na lokacijama proba.

Francuska je izvršila ukupno 210 nuklearnih testova u Alžiru između 1960. i 1966. godine, te u Francuskoj Polineziji između 1966. i 1996. godine.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije