FOTO+VIDEO: Kijev gori, raste broj mrtvih, demonstranti zarobili 67 policajaca

Radiosarajevo.ba
FOTO+VIDEO: Kijev gori, raste broj mrtvih, demonstranti zarobili 67 policajaca
/ Foto: Getty Images

Demonstranti u Kijevu drže kao taoce 67 policajaca, saopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova i naglasilo da bi oni mogli odlučiti da upotrijebe silu kako bi ih oslobodili.

"U napadima ekstremista 67 policajaca trupa unutarnjih poslova je zarobljeno", navelo je Ministarstvo u saopćenju.

Navodi se da "snage reda imaju pravo da upotrijebe oružje da bi oslobodili svoje kolege".

Sastanak ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča s ministrima vanjskih poslova Poljske, Njemačke i Francuske završio je danas poslije podne u Kijevu, a ministri su sa sastanka izašli "mračnih lica" i otkazali su planirani susret s novinarima, javljaju ukrajinski mediji. 

"Ministri su izašli... mračnih lica. Otkazali su planirani susret s novinarima", rekao je novinar Ukrajinske pravde. Međutim, agencija Reuters javlja, pozivajući se na izvor u Evropske unije (EU), da "postoje izgledi za kompromis"

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton dvaput je razgovarala s ministrima tokom sastanka s Janukovičem, a Janukovič je nakratko bio prekinuo sastanak kako bi nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina, javljaju ukrajinski mediji pozivajući se na poljske novine Gazeta Wyborcza. 

Poljski, njemački i francuski šefovi diplomacija Radoslaw Sikorski, Frank-Walter Steinmeier i Laurent Fabius u razgovorima s Janukovičem trebali su osigurati mirno rješenje krize u Ukrajini uoči vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a popodne u Briselu na kojem će se razmatrati moguće uvođenje sankcija ukrajinskim vlastima. Sikorski, Steinmeier i Fabius zasad ostaju u Kijevu ne putuju u Brisel, doznaje Reuters iz diplomatskih izvora, ali su u stalnom kontaktu s Ashton. 

Sastanak Janukoviča i ministara trajao je više od četiri sata i njegova lokacija se držala u tajnosti zbog sukoba u Kijevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije