FOTO: Sveti Nikola, mališanima poznatiji kao Djed Mraz ili Djed Božićnjak, živio je u Anadoliji

Radiosarajevo.ba
FOTO: Sveti Nikola, mališanima poznatiji kao Djed Mraz ili Djed Božićnjak, živio je u Anadoliji
/ FOTO: AA

Sveti Nikola, mališanima poznatiji kao Djed Mraz ili Djed Božićnjak, živio je u Anadoliji, tačnije na prostoru današnje Antalije u Turskoj.

Sin bogatog trgovca pšenice, Sv. Nikola živio je u vrijeme Bizantije u mjestu Demre u Antaliji, a predanja o njemu govore da je svo bogatsvo koje je naslijedio od oca uložio u pomaganje siromašnima. Otud i velikodušnost svakog onoga ko odjene odoru Djeda Mraza. Danas se u mjestu njegovog rođenja nalazi i crkva i muzej njemu u spomen.

Broj posjeta u muzeju Djed Mraz u mjestu Demre, nedaleko od turskog primorskog grada Antalija, iz godine u godinu je sve veći, piše Anadolu Agency (AA).

Inače, naselje Demre kod Antalije, koje se smatra mjestom gdje je zivio Djeda Mraza ili Sv. Nikola, jedna je od najposjećenijih destinacija u ovom gradu, a veliki broj turista prisutan je u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika. 

Prema podacima Ureda za turizam i kulturu u Antaliji, muzej Djeda Mraza u Demreu tokom prošle godine je posjetilo više od 500 hiljada ljudi.

Sv. Nikola ili u svijetu poznatiji kao Djeda Mraz ili Djed Božičnjak, oko 300. godine nove ere živio je na obalama Sredozemnog mora, tačnije u gradu Patara (današnjoj Demri). Bio je sin bogatog trgovca pšenicom, a nakon očeve smrti bio je jedini nasljednjih bogatstva. Sv. Nikola je bogatstvo potrošio pomažući siromašnima.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije