FOTO: Haos u Kijevu: Kličko držao govor tokom sukoba policije i demonstranata

Radiosarajevo.ba
FOTO: Haos u Kijevu: Kličko držao govor tokom sukoba policije i demonstranata
/ Foto: AA

Policijska intervencija u cilju razbijanja antivladinih demonstracija u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu danas je izazvala opći haos, a ulice tog grada, kako javlja reporter Anadolu Agency (AA), poprimile su izgled ratne zone.

Lider opozicione partije Udar Vitalij Kličko, tokom sukoba sa pripadnicima snaga sigurnosti obratio se pristalicama opozicije kako bi ih odvratio od daljnjeg nasilja. Prekid sukoba zatražio je i od policije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine upućen je poziv građanima da ne odlaze u centralne dijelove prijestolnice, gdje traju neredi i sukobi između antivladinih demonstranta i snaga sigurnosti, a u kojima ima i poginulih.

Grupa demonstranta ušla je sinoć u prostorije televizije Telekanal, gdje su pričinili veliku materijalnu štetu, a zatim i odnijeli dio tehničke opreme.

U jučerašnjim jutarnjim satima ukrajinska policija poduzela je odlučnije korake u rastjerivanju demonstranata sa barikada koje su oni ranije postavili. Policija je uspjela otjerati demonstrante sa barikada u ulici Grushevskogo. Prilikom intervencije korišteno je mnogo šok bombi, nakon čega su ekipe prve pomoći morale intervenirati. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine javilo je kako su demonstranti protiv policije koristili zapaljive i eksplozivne naprave. Također, saopćeno je da se policija povukla nakon intervencije. Na ulice su izašli i pravoslavni sveštenici koji apeliraju na okupljene mase ljudi da prekinu sa neredima.  

Epilog nemira koji su u Kijevu počeli 19. januara su najmanje troje mrtvih, te na stotine povrijeđenih demonstranata i policajaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije