FOTO: Amerikanci se smrzavaju na rekordno niskim temperaturama

Radiosarajevo.ba
FOTO: Amerikanci se smrzavaju na rekordno niskim temperaturama
/ St. Louis, Missouri, FOTO: Jeff Roberson/AP

Arktička hladnoća koja obara sve rekorde u Americi jučer se proširila i na istok zemlje. 

Amerikanci se i dalje smrzavaju na rekordno niskim temperaturama kakve nisu zabilježene već desetljećima. Američka meteorološka služba upozorila je građane na 'opasno hladan arktički zrak'. Kako piše Financial Times, val hladnoće je od nedjelje odnio najmanje 21 život, piše Fena

Prema podacima loklanih vlasti, sedam smrtnih slučajeva zabilježeno je u Illinoisu, a šest u Indiani. Najmanje pet osoba je poginulo zbog snijega i leda koji je padao sa zgrada, dok je nekoliko žrtava identificirano kao beskućnici koji su odbili bilo kakvo sklonište kako bi se spasili od niskih temperatura. 

U utorak su temperature pale na -15 stepeni u New Yorku, dok su u Chicagu pale na -26 stepeni. No, uz vjetrove od 51 km/h osjećaj hladnoće bio je puno jači. U Atlanti je jučer zabilježen i najhladniji dan u posljednje 44 godine s -16 stepeni. U New Yorku će se danas temperatura spustiti do -12, a u Bostonu do -8 stepeni. 

Prognoze kažu da će tokom današnjeg dana pasti snijeg i u južnim državama, uključujući Oklahomu i Arkansas, a hladnoća će se proširiti od Teksasa do Floride. 

Ovakvo je vrijeme izazvalo haos u prometu - mnoge su ceste zatvorene, a više od 2.000 letova je otkazano tokom jučerašnjeg dana, dok je dan prije otkazano čak 4.100 letova. Luka u Torontu je bila zatvorena za sve dolaske jer se oprema potpuno zaledila. 

Ništa bolje nije ni sa željezničkim prometom. Vozovi iz Chicaga su otkazani, dok vozovi na relaciji New York- Boston voze puno rijeđe nego u normalnim uvjetima. Također, zatvorene su i neke elektrane zbog zamrzavanja. 

Zatvorene su i škole u brojnim gradovima poput Illinoisa i New Yorka, a mnoge su firme, kako državne, tako i privatne, svojim zaposlenicima rekle da ostanu kod kuće. 

Rekordno niske temperature i dalje su glavna tema među američkim građanima na društvenim mrežama. Mnogi od njih komentiraju vrijeme i objavljuju fotografije. Tako je jedan muškarac objavio fotografiju svoje noge 'nakon samo pet minuta provedenih vani', prenosi Dnevnik.hr.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije