Finska: pet ubijenih, napadač sam sebi oduzeo život

Radiosarajevo.ba
Finska: pet ubijenih, napadač sam sebi oduzeo život

Foto: cnn.com

Nakon masakra u kojem je ubijeno 5 ljudi, policija je pronašla i šesti leš, 43-godišnjeg Ibrahima Shkupollija, koji je u Finsku došao s Kosova 1990.

Pucnjava se desila u trgovačkom centru u predgrađu Helsinkija, javila je Finska državna televizija YLE. Centar pod nazivom Sello nalazi se u predgrađu Espoo, koje je poznato kao centar proizvođača mobilnih telefona Nokia, prenosi CNN.



Napadač je u 10,00 u četvrtak nasumice pucao po posjetiteljima trgovačkog centra, ubivši četvero ljudi, tri žene i jednog muškarca. Policija je potom u jednom stanu u Espoou pronašla i petu žrtvu - Shkupollijevu suprugu, koja je inače bila zaposlena u trgovačkom centru.  

Nakon svega, pronađen je i leš Ibrahima Shkupollija.

On je policiji bio poznat odranije. Zbog nasilnog ponašanja, imao je zabranu prilaženja svojoj supruzi. Tamošnja lokalna televizija nagađa da bi uzrok mogla biti njegova ljubomora.

Finska je zemlja u kojoj lov ima jaku tradciju, stoga ima visok postotak vlasnika oružja. Dva velika masakra desila su se u bližoj prošlosti Finske.

Pekka-Eric Auvinen (18) je u novembru 2007 ubio sedam svojih kolega u gimnaziji Jokela u gradu Tuusula. U septembru 2008, student Matti Juhani Saari (22) ubio je 10 ljudi, a potom i sebi oduzeo život, u masakru na univerzitetu Seinajoki. Obojica su prije tragedija o svojim namjerama ostavili poruke na You Tubeu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije