Filipini: U poplavama najmanje 140 mrtvih

Radiosarajevo.ba
Filipini: U poplavama najmanje 140 mrtvih

Spasilačke operacije se nastavljaju na Filipinima, nakon što je olujna kiša izazvala najveće poplave za posljednje četiri decenije, prenosi Fena.

Ministar odbrane Gilberto Teodoro izjavio je da najmanje 140 osoba poginulo u poplavama koje su pogodile glavni grad Manilu i okolinu, javio je danas BBC.

Vlasti su takođe apelovale na međunarodnu pomoć.

Jedan viši zvaničnik je rekao da se spasioci prosto ne mogu da izađu na kraj s razmjerama razornih poplava koje su u subotu pogodile Manilu i okolinu.

Šef Nacionalnog komiteta za koordinaciju spasilačkih napora Antoni Golez izjavio je da na terenu nema dovoljno pomoći
Jedan ljekar u Manili je rekao BBC-u da već 24 sati neprekidno radi u bolnici koja je poplavljena.

Ministar odbrane Gilberto Teodoro kaže da su vojska, policija i civilni volonteri, uz pomoć helikoptera i gumenih čamaca, spasili preko 4.000 osoba, od kojih su mnogi potražili spas na krovovima autobusa i kuća.

Preko 435.000 je moralo da napusti svoje domove što je dvostruko više od prvobitnih procjena.

Dopisnici kažu da se spasilački napori intenziviraju, s poboljšavanjem vremena, mada se u nekim izvještajima procjenjuje da je 80 posto prijestolnice i dalje pod vodom.

Vlada je proglasila prirodnu katastrofu u Manili i 25 pokrajina, čime je omogućeno dostavljanje hitne novčane pomoći.

Vlasti upozoravaju i da bi do poplava sad, s obzirom da se tropska oluja pomjera kroz arhipelag, moglo da dođe na sjeveru Filipina.
Putevi prema Manili su neprohodni, a i veći broj trajektnih linija je obustravljen.

Više međunarodnih i domaćih aerodroma je zatvoreno.

Direktor filipinske meteorološke službe rekao je da su klimatske promjene odgovorne za 40 cm kiše koja je pala na Manilu u samo jednom danu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije