Filipini: 200 zatvorenika pobjeglo iz zatvora oštećenog u naletu tajfuna

Radiosarajevo.ba
Filipini: 200 zatvorenika pobjeglo iz zatvora oštećenog u naletu tajfuna

Gotovo 200 zatvorenika je danas pobjeglo iz filipinskog zatvora oštećenog u novembru u naletu super-tajfuna Haijan, što je drugo masovno bjekstvo iz zatvora nakon te vremenske nepogode, saopćile su filipinske vlasti.

Policija je ubrzo uhvatila 147 od ukupno 185 zatvorenika koji su pobjegli iz zatvora na ostrvu Lejte, ali je njih 38 i dalje na slobodi, rekao je upravnik zatvora Merli Vertulfo, a prenijela agencija AFP.

Bjegunci su pomoću naoštrene gvozdene šipke zaprijetili čuvaru, koji je bio primoran da ih pusti na slobodu, rekao je Vertulfo i dodao da su uhvaćeni zatvorenici opravdali svoj bijeg time da nisu imali dovoljno hrane, kao ni adekvatan smještaj sve otkad je u novembru u naletu tajfuna Haijan zatvor ostao bez krova.

''Oni također tvrde da je njihova zatvorska kazna završena jer je u poplavi uništena prostorija u kojoj se čuvala sudska dokumentacija'', rekao je upravnik.

Kao posledica tajfuna Haijana je život izgubilo ili nestalo oko 8.000 ljudi, a čitavi gradovi na Lejtu i okolnim ostrvima su bili sravnjeni, prenosi Tanjug.

Uskoro poslije tajfuna je iz istog provincijskog zatvora pobjeglo 600 zatvorenika, ali se polovina njih kasnije vratila, rekavši da su pobjegli samo da bi pomogli svojim porodicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije