Fidel Castro: sankcije moraju biti ukinute

Radiosarajevo.ba
Fidel Castro: sankcije moraju biti ukinute

Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro izjavio je da ekonomske sankcije SAD-a protiv Kube moraju biti ukinute, ne komentirajući nedavni prijedlog svoga brata Raula Castra o razgovarima s administracijom u Washingtonu u vezi sa "svim pitanjima", uključujući i ona najosjetljivija koja se tiču političkih zatvorenika i ljudskih prava na Kubi.

"Okrutni embargo protiv kubanskog naroda uzima živote ljudi i nanosi im patnje", ocijenio je Castro u svojoj najnovijoj kolumni objavljenoj u kubanskim državnim medijima, prvoj od tek završenog samita zemalja Sjeverne i Južne Amerike u Trinidadu i Tobagu.

Čelvici latinoameričkih država su na samitu pokušali uvjeriti američkog predsjednika Baracka Obamu da ukine sankcije Kubi, uvedene još 1962. godine, izvijestio je Reuters.

Castro je u svojoj kolumni pohvalio Obamu za njegovu inteligenciju, ali mu je zamjerio da je bio "nepovezan" i da je izbjegavao dati tačan odgovor na pitanje o eventualnom ukidanju sankcija, na završnoj konferenciji za novinare na samitu.

"Želim ga podsjetiti na osnovan etički princip koji se tiče Kube: svaka nepravda i svaki zločin, bilo kada da su počinjeni, nemaju izgovor da i dalje traju", naveo je Fidel Castro.

Novi kubanski lider Raul Castro u četvrtak je najavio da je Kuba spremna sa SAD-om sudjelovati u pregovorima koji se tiču svih pitanja, pa i onih vezanih za političke zatvorenike, ljudska prava i slobodu medija, dok je Washington poručio da čeka na nove korake u tim osjetljivim pitanjima

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije