FDA odobrio cjepivo za gripu H1N1

Radiosarajevo.ba
FDA odobrio cjepivo za gripu H1N1

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) u utorak je objavila da je odobrila četiri tipa cjepiva protiv virusa gripe H1N1, čija se distribucija širom SAD-a očekuje čim prve zalihe budu raspoložive, za oko četiri sedmice.

'Današnje odobrenje dobra je vijest za odgovor naše zemlje na virus H1N1. To će cjepivo pomoći da se pojedinci zaštite od ozbiljnog obolijevanja i smrti od gripe', kazala je povjerenica FDA Margaret Hamburg. Svi proizvođači uključeni u proces pravljenja cjepiva imaju dugu istoriju proizvodnje sigurnih cjepiva protiv sezonske gripe, navodi se u priopćenju FDA.

Prva ispitivanja na odraslima pokazala su da cjepivo za H1N1 stvara snažan imunološki odgovor kod većine zdravih odraslih osoba u roku od osam do 10 dana, jednako kao i kod cjepiva za sezonsku gripu.

U toku su klinička ispitivanja cjepiva, kako bi se odredila optimalna doza cjepiva za djecu. Osobe s po život opasnom alergijom na jaja, ili neki drugi sastojak cjepiva, ne bi se trebale cijepiti, navodi FDA, te dodaje da su sudionici kliničkih ispitivanja dobro podnosili cjepivo.

Vezano:
H1N1 ozbiljna prijetnja SAD-u
Prva masovna vakcinacija protiv H1N1

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije