FBI prikuplja dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini

1
Hina
FBI prikuplja dokaze o ratnim zločinima u Ukrajini
Foto: EPA-EFE / Ilustracija / Ukrajina

Ukrajina sarađuje s američkim FBI-em i američkim kompanijama na prikupljanju dokaza o ruskim ratnim zločinima, poput podataka o geolokaciji i mobitelima, rekao je danas viši dužnosnik.

Ukrajinske vlasti prikupljaju podatke s bojišta i ukrajinskih gradova opustošenih ratom otkad je Rusija napala zemlju u februaru prošle godine, rekao je Alex Kobzanets, specijalni agent FBI-a koji je prije radio kao pravni ataše agencije u Ukrajini.

"Prikupljanje tih podataka i njihova analiza, rad s tim podacima nešto je u čemu FBI ima iskustva", rekao je Kobzanets na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti RSA u San Franciscu.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Taj posao uključuje ispitivanje podataka s mobitela, forenzičke analize uzoraka DNA, kao i analizu dijelova tijela skupljenih s bojišta", rekao je.

"Sljedeći korak je rad s nacionalnim američkim pružateljima usluga i prijenos tih informacija, dobivanje podataka o pretplatnicima, dobivanje informacija o geolokaciji, gdje je to moguće", dodao je Kobzanets.

Rad odražava produbljivanje saradnje između SAD-a i Ukrajine na kibernetičkoj fronti, gdje je Rusija bila zajednički protivnik objema zemljama. Agent je dodao da je američki FBI proteklih godinu i pol dana radio na pomaganju Ukrajini da također identificira ruske kolaboracioniste i špijune koji djeluju u Ukrajini i ruske snage koje djeluju izvan Kijeva za vrijeme invazije.

Američke sigurnosne kompanije i dužnosnici bili su glavni partner Ukrajine u njezinim naporima da se odbrani od ruskih kibernetičkih napada, s kojima se bori najmanje od 2015.

Ilija Vitjuk, voditelj Odjela za kibernetičku informacijsku sigurnost u Ukrajinskoj sigurnosnoj službi, rekao je da, premda je broj ruskih napada na Ukrajinu porastao u posljednjih nekoliko godina, posljednjih mjeseci oni postaju sve više ciljani.

"Vrlo je teško u krivičnom postupku dokazati ko je odgovoran", rekao je Vitjuk i dodao:

"Vrlo nam je važno dobiti što više informacija o ruskim kibernetičkim kriminalcima jer prikupljamo sve te informacije i stavljamo ih u svoje kaznene slučajeve".

"Vjerujemo da je ovaj slučaj kibernetičkih ratnih zločina nešto novo. Ovdje smo vidjeli prvi kibernetički rat punog opsega", kazao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije