FBI: Balkanska mafija je prijetnja SAD-u

Radiosarajevo.ba
FBI: Balkanska mafija je prijetnja SAD-u

Američki Federalni istražni biro (FBI) u godišnjem izvještaju opisuje način rada balkanskih organizovanih kriminalnih grupa i zaključuje da one predstavljaju rastuću prijetnju u SAD.

Izraz "balkanski organizovani kriminal" odnosi se na organizovani kriminal grupa koje posluju u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Albaniji, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Grčkoj i Rumuniji, navodi FBI.

Iako su aktivne u raznim gradovima i državama, balkanske kriminalne grupe ne pokazuju tip zločinačkog uvezivanja po kome funkcioniše italijanska 'Cosa nostra', navodi se u izvještaju.

FBI se u svojoj analizi bavi istorijskim korijenima nastanka balkanske mafije, kada su, dodaje se u tekstu, klanove, koji su djelovali pod zakletvom, krasili odanost, velika ljutnja prema drugom klanu i stroga tajnost.

Na Balkanu, piše u izvještaju, kriminalne grupe uključene su u rad novih demokratskih institucija, čime se širi njihovo poslovanje.

Osim klasičnog organizovanog kriminala, zaključuje FBI, balkanski mafijaši primjenjuju i nove metode, pa su tako sve izvježbaniji za sofisticiranije zločine, uključujući prevare s nekretninama.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije