Faludža oslobođena od IS-a

AA
Faludža oslobođena od IS-a
Komandant združenih iračkih snaga koje učestvuju u akciji oslobađanja tog grada Abdul-Wahab al-Saadi saopćio je da je akcija uspješno okončana i da je cijela teritorija tog iračkog grada oslobođena od elemenata terorističke organizacije IS.
"Iračke snage su ušle u mjesto al-Julan, posljednji kvart koji su u Faludži kontrolirali teroristi ISIS-a i time je uspješno okončana akcija oslobađanja grada koja je započeta 23. maja. Iz kvarta al-Julan čestitamo iračkim snagama i narodu. Akcija je završena“, izjavio je al-Saadi za iračku državnu televiziju, javlja Anadolu Agency

Al-Saadi je kazao da je tokom operacije u Faludži ubijeno najmanje 1.800 terorista IS-a, te je najavio da će iračke snage u narednim danima raditi na čišćenju minsko-eksplozivnih naprava koje su teroristi prije povlačenja ostavili u al-Julanu.

Irački premijer Haider al-Abadi je deset dana ranije objavio pobjedu nad ISIS-om u Faludži kada su iračke snage ušle u centar grada i oslobodile komplekse zgrada javne uprave.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, tokom operacija oslobađanja Faludže iz tog grada izbjeglo je najmanje 85.000 civila.

Faludža je bila prvi irački grad koji su teroristi ISIS-a zauzeli u januaru 2014. godine, a prema najavama iračkih zvaničnika u narednom periodu će biti pokrenuta slična operacija za oslobađanje Mosula, drugog najvećeg grada u Iraku koji je također već duže od dvije godine u rukama ISIS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije