Facebook uklanja izvještaje o etničkom čišćenju Rohinja muslimana

Radiosarajevo.ba
Facebook uklanja izvještaje o etničkom čišćenju Rohinja muslimana
Rohinja aktivisti u Mijanmaru i u zapadnim zemljama tvrde da Facebook uklanja njihove izvještaje o etničkom čišćenju Rohinja muslimana u Mijanmaru.

Tvrde da njihove profile na društvenim mrežama često suspendiraju ili potpuno uklanjaju.

Rohinja muslimani su etnička grupa u Mijanmaru koja je izložena progonu i nasilju od stane mijanmarskih vlasti u vidu paljenja njihovih sela, ubijanja izbjeglica i progona stotina hiljada ljudi iz njihovih domova.

U posljednjih nekoliko sedmica mijanmarske vlasti su pojačale represiju nad Rohinja muslimanima, a jedan UN zvaničnik je to opisao kao "školski primjer etničkog čišćenja".

Pripadnici Rohinja koji putem Facebooka pokušavaju širiti informacije o stradanju svog naroda rekli su za Daily Beast da "Facebook pokušava da ih utiša".

Laura Haigh, aktivistkinja organizacije Amnesty International, tvrdi da u Mijanmaru traje organizirana kampanja s ciljem prijavljivanja Facebooku svih profila s kojih se izvještava o zločinima nad Rohinjama kako bi ih Facebook ugasio.

Facebook često uklanja takve prijavljene objave uz obrazloženje da krše njihove standarde, a profili osoba koji ih objavljuju često budu supendirani ili čak potpuno izbrisani.

Nay San Lwin je poznati pripadnik Rohinja koji živi u Evropi, odakle pokušava podići svijet o stradanju svog naroda, ali i on tvrdi za Daily Beast da je Facebookov tim pristrasan prema mijanmarskim vlastima.

"Trebali bi unajmiti ljude koji su potpuno nepristrasni", tvrdi on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije