Ezan ne prestaje sa džamije koja je potpuno razrušena u zračnim napadima

Anadolija
Ezan ne prestaje sa džamije koja je potpuno razrušena u zračnim napadima
U intenzivnim napadima na sirijsku Istočnu Gutu uništena je i džamija Huzeyfe.

Ebu Gassan, koji je 20 godina mujezin ove džamije ne dozvoljava da stane ezan sa džamije koja je uništena tokom zračnih napada izvedenih 19. februara.

Unatoč tome što je uništen veći dio munare, mihraba i zidova ove stare džamija Ebu Gassan ne prestaje da se provlači kroz razorene ulice Istočne Gute i dolazi da uči ezan za pet dnevnih namaza, vjerski obred muslimana.

On ne prestaje da klanja i ako je sam u uništenoj džamiji. U kopnenim i zračnim napadima snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i pristalica mjesecima se uništavaju zgrade, historijske građevine i džamije.

I džamija Huzeyfe jedna je od njih. Godinama je služila za vjerske obrede muslimana ovog područja.

Ebu Gassan je za AA ispričao da je mujezin ove džamije već 20 godina. Tužno je, kako je kazao, što je uništeno mjesto gdje je svakodnevno klanjao pet namaza i učio ezan. Prema riječima Ebu Gassana, džamija je, pored vjerskih obaveza, bila mjesto okupljanja građana ovog sirijskog grada.

"Bombarduju sva mjesta, čak i crkve", poručio je on.

Podsjetio je da su civili zbog intenzivnih napada primorani napustiti svoje domove i spas pronaći na neki sigurnijim mjestima.

"Ova džamija je ponovno izgrađena 1989. godine. Ja ovo mjesto nisam napustio zbog lijepih uspomena. Mogu reći da sam ovdje ostao sam", ispričao je Ebu Gassan.

Ovaj sirijski grad, u kojem je nekada živjelo oko 400.000 civila, pet godina je pod opsadom snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Po onome što se može vidjeti, u Istočnoj Guti skoro da više nema života. Od stambenih objekata koji su nekada bili nečiji dom sada su ostale samo ruševine.

Oružane snage sirijskog režima Bashara al-Assada i njihovi pomagači, uprkos odluci Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) o jednomjesečnom primirju, nastavljaju s napadima na Istočnu Gutu.

Podaci Civilne zaštite u Istočnoj Guti pokazuju kako je u režimskim napadima tokom prethodnih 18 dana poginuo 881 civil. Napadi iz zraka i sa kopna na Istočnu Gutu, koja je pod kontrolom opozicije, intenzivirani su u posljednje tri sedmice.

Napadi pripadnika režima, Rusije i stranih terorističkih grupa na naselja, natjerali su civile da spas i zaklon potraže u skloništima ispod površine tla. Veliki broj stanovnika se, zbog intenziviranih napada, boji izaći iz skloništa.

Nacrt rezolucije o primirju predložili su Švedska i Kuvajt, a rezolucija je u Vijeću sigurnosti jednoglasno usvojena 24. februara. Ovom rezolucijom dogovoreno je 30-dnevno primirje u sklopu kojeg će biti omogućena dostava humanitarne pomoći i medicinska evakuacija.

U rezoluciji je od svih strana u Siriji zatraženo da se sukobi zaustave na period od najmanje 30 dana kako bi se humanitarna pomoć "sigurno, nesmetano i održivo" dostavila širom zemlje, te kako bi "ranjeni i bolesni u teškom stanju" bili evakuisani.

Također je zatraženo da se obustavi opsada u Istočnoj Guti, Yarmuku, Fui i Kefrayi, regijama koje pod okupacijom drži sirijski režim i u kojima je prisutna alarmantna humanitarna kriza.

Dogovorom u Astani prošle godine, Istočna Guta je proglašena zonom deeskalacije sukoba. Uprkos tome, Assadov režim u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirao je napade.

Kriza u toj regiji svakim danom je sve veća, a hiljade bolesnih ljudi čeka na evakuaciju. Veliki broj djece u Istočnoj Guti preminuo je zbog nemogućnosti pristupa dovoljnim količinama hrane i lijekova. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije