Evropskoj uniji potrebne granice

Radiosarajevo.ba
Evropskoj uniji potrebne granice

Francuski predsjednik Nicola Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel poručili su, u zajedničkom tekstu koji je objavio list "Journal du dimanche", da su Evropskoj uniji potrebne granice i da neograničeno širenje Unije nije moguće, piše RTRS.

"EU su potrebne granice kako bi mogla da djeluje. Neograničeno širenje nije moguće", poručili su Sarkozy i Merkel, u aluziji na Tursku, kratko se osvrćući na pitanje proširenja.

Francuski predsjednik i njemačka kancelarka su, pred izbore za Evropski parlament 7. juna, na kojima je 500 miliona građana EU pozvano da glasa, istakli zajedničku ambiciju da promjene pravila Evrope.

U pokušaju da motivišu glasače ankete javnog mnjenja predviđaju slab odziv i na ovim izborima za evropske institucije - Sarkozy i Merkel su iznijeli svoju viziju jake i ujedinjene Evrope.

Evropa mora da igra ulogu prvog reda u svijetu, zbog čega su joj potrebne efikasne institucije. Zbog toga nam je potreban Lisabonski sporazum, kako bi Evropa bila jača, poručili su oni, dodavši da su potrebna nova finansijska, ekonomska i socijalna pravila, u trenutku finansijske i ekonomske krize bez presedana".

Liberalizam bez regulativa ne funkcioniše

Odbijamo birokratsku Evropu koja mehanički primjenjuje pravila, poručili su predsjednik Francuske i njemačka kancelarka.

EU mora da pruži hitne odgovore na krizu i na fundamentalno pitanje koji ekonomski model želimo, napisali su Sarkozi i Merkel, ističući da je liberalizam bez regulativa propao.

Model koji žele je model ekonomije odgovornog tržišta koje daje prednost preduzimaču i zaposlenom nad špekulantima, dugoročne investicije naspram brzog profita.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije