Evropski parlament izbore nazvao parodijom

Radiosarajevo.ba
Evropski parlament izbore nazvao parodijom

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije u Bjelorusiji, objavljenim nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora, aktuelni predsjednik Bjelorusije i posljednji diktator u Evropi, Aleksandar Lukašenko, i dalje će ostati na čelu ove bivše sovjetske republike. Kako je i očekivano, u Parlament Bjelorusije nije izabran niti jedan član opozicije, te su svi zastupnici Lukašenkovi ljudi.

Opozicija je jučer saopštila da bojkotuje izbore, jer smatra da će oni ionako biti pokradeni, te pozvala zapadne zemlje da vrše pritisak na Lukašenka. Organizacija za ljudska prava Amnesty International je prije nekoliko dana upozorila da je represija koja se i inače provodi nad pristašama opozicije u Bjelorusiji i novinarima intenzivirana za vrijeme predizborne kampanje.

Opozicija u Bjelorusiji bojkotuje izbore

Ni oko odziva birača na jučerašnjim izborima ne slažu se podaci opozicije i vladajuće partije. Šefica izborne komisije Lidija Jermošina saopštila je da je glasalo više od 70 posto birača s pravom glasa, dok opozicija tvrdi da je odziv bio upola manji.

Opozicione partije su pozvale birače da bojkotuju izbore.

Lukašenko, koji vlada Bjelorusijom još od 1994. godine bojkot je prokomentarisao rečenicom:

„Oni koji bojkotuju izbore su kukavice koje nemaju šta reći narodu“.

Parodija od demokratskih izbora

Zapadne posmatračke grupe ocijenile su da Bjelorusija nije imala poštenih i slobodnih izbora od devedesetih godina, a predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz u ponedjeljak je osudio "parodiju od demokratskih izbora" održanih u Bjelorusiji, te pozvao Evropsku uniju da slijedi efikasnu strategiju protiv Lukašenkovog režima.

"Duboko žalim što opći izbori u Bjelorusiji, još jedanput, nisu uspjeli da odgovore međunarodnim kriterijima u domenu pravednih i transparentnih izbora. Lideri opozicije su u zatvoru, kandidati iz opozicije su spriječeni da se kandidiraju, a glas naroda je ušutkan. Bjelorusija nastavlja nedemokratskim putem, što njene građane sprečava da koriste građanska prava i prednosti tješnje saradnje s Evropskom unijom".

Ministri vanjskih poslova EU će na sljedećoj sjednici, koja će se održati 15. oktobra u Luxembourgu, razmatrati situaciju u Bjelorusiji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije