Evropske zemlje protiv gradnje izraelskog naselja

Radiosarajevo.ba
Evropske zemlje protiv gradnje izraelskog naselja

Njemačka, Portugal i dvije evropske članice Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) pripremaju saopštenje u kojem se osuđuju posljednji planovi Izraela za izgradnju jevrejskih naselja u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, rekao je danas jedan evropski diplomata.

Takozvana E4 grupa, koju čine Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Portugal, izrazila je bojazan da takve aktivnosti mogu uroziti rješenje koje podrazumijeva nastanak palestinske države. Diplomata, koji je prema navodima AP-a, tražio da mu se ime ne spominje, kaže da se detalji zajedničkog saopštenja finalizuju.

Izrael je u ponedeljak saopštio da nastavlja sa planovima izgradnje 1.500 stanova u istočnom Jeruzalemu. Palestinci žele da im istočni dio Jeruzalema bude glavni grad.

Izrael je okupirao istočni Jeruzalem 1967. godine u bliskoistočnom ratu, a ovo osvajanje i njegova aneksija nisu međunarodno priznati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije