Evropska komisija najavila prelazak na drugu fazu pregovora o Brexitu

Anadolija
Evropska komisija najavila prelazak na drugu fazu pregovora o Brexitu
FOTO: Arhiv / Britanija će napustiti EU 29. marta
Evropska komisija danas je saopćila da je u pregovorima o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije, odnosno Brexitu, napravljen dovoljan napredak i da će strane preći na drugu fazu pregovora.

U pisanom saopćenju Komisije se navodi da je Evropskom vijeću dostavljen prijedlog za prelazak na drugu fazu pregovora s Velikom Britanijom.

“Danas imam veliku nadu da svi idemo naprijed u drugu fazu ovih izazovnih pregovora“, poručio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Evropsko vijeće bi trebalo 15. decembra ocijeniti da li je napravljen dovoljan napredak i odobriti  prelazak na drugu fazu pregovora o brexitu.

Premijerka Velike Britanije Theresa May poručila je posredstvom društvene mreže Twitter da pozdravlja prijedlog prelaska na drugu fazu u kojoj će se pregovarati o pitanjima trgovine i sigurnosti.

Potez Evropske komisije uslijedio je nakon što je glavni evropski pregovarač Michel Barnier jučer dao rok od 48 sati da se očituje da li je napravljen dovoljan napredak za prelazak na nastavak pregovora i utvrđivanje budućih odnosa između Velike Britanije i Evropske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije