Evropljani u pandemiji koristili više kanabisa, pala potrošnja ekstazija

1
Hina
Evropljani u pandemiji koristili više kanabisa, pala potrošnja ekstazija
Pinterest / Ilustracija

Ograničenja uslijed pandemije COVID-19 najviše su utjecala na obrasce konzumacije kanabisa i ekstazija, pri čemu se upotreba kanabisa povećala, a upotreba "klupskih droga" (MDMA/ekstazi) smanjila, rezultati su istraživanja koje je objavila Evropska agencija za droge (EMCDDA).

Istraživanje, u kojem su sudjelovale osobe starije od 18 godina, provedeno je između marta i aprila 2021. u 30 zemalja (21 u EU i devet izvan EU) kada je većina populacije bila pod mjerama zatvaranja povezanim s COVID-19.

Blizu 50.000 odraslih osoba (48.469) odgovorilo je na anketu iz 21 države članice EU i Švicarske. Kanabis je bila droga koja se najviše koristila, a 93 posto ispitanika izjavilo je da ju je koristilo u prethodnih 12 mjeseci, uz male razlike između zemalja.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Šta je pokazalo istraživanje

MDMA/ekstazi (35 posto), kokain (35 posto) i amfetamin (28 posto) bile su sljedeće najčešće prijavljene ilegalne supstance, a redoslijed triju droga varira od zemlje do zemlje.

Otprilike trećina ispitanika (32 posto) izjavila je da koristi više (biljnog) kanabisa, a 42 posto koristi manje MDMA/ekstazija.

Petina (20 posto) ispitanika u istraživanju je izjavila da je u prošloj godini koristila LSD, njih 16 posto je koristilo nove psihoaktivne tvari (NPS), a 13 posto ketamin. Konzumaciju heroina prijavilo je tri posto ispitanika.

Iako je uzorak koji je prijavio konzumaciju heroina bio mali, više od četvrtine ovih ispitanika (26 posto) izjavilo je da je tu drogu koristilo češće tokom ispitivanog razdoblja.

Predstavljeni podaci odnose se na ispitanike koji su koristili barem jednu ilegalnu drogu u 12 mjeseci prije istraživanja.

Iako internetske ankete nisu reprezentativne za opću populaciju, kada se pažljivo provode i kombiniraju s tradicionalnim metodama prikupljanja podataka, mogu pomoći u stvaranju detaljnije, realnije i pravodobnije slike o upotrebi droga i tržištu droga u Evropi, navodi EMCDDA.

U inicijativi je sudjelovalo više od sto organizacija, uključujući nacionalne kontakt-tačke Reitox mreže, sveučilišta i nevladine organizacije.

Na Balkanu najpopularniji je kanabis i kokain

Novost u anketi iz 2021. bilo je sudjelovanje partnerskih agencija sa zapadnog Balkana, kroz projekt tehničke pomoći EMCDDA (IPA7).

Više od 2.000 odraslih osoba (2174) iz Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije odgovorilo je na anketu. Većina ispitanika (91 posto) izjavila je da je koristila kanabis u prethodnih 12 mjeseci, a slijede kokain (38 posto), MDMA/ekstazi (22 posto) i amfetamin (20 posto).

I ovdje je oko trećine ispitanika (32 posto) izjavilo da je koristilo više (biljnog) kanabisa, dok je 34 posto koristilo manje MDMA/ekstazija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije