Europa u krizi: Velike kompanije otpuštanju hiljade radnika

2
Anadolija
Europa u krizi: Velike kompanije otpuštanju hiljade radnika
Foto: Pexels / Ilustracija

Snažna inflacija, povećanje kamatnih stopa i nepredvidivi ekonomski izgledi pogađaju kompanije u Evropi koje se odlučuju za otpuštanje radnika. 

Ukidanje radnih mjesta na kontinentu raste, posebno s nedavnim odlukama telekomunikacijskih kompanija. Otpuštanja pogađaju gotovo sve sektore u Evropi - tehnologiju, proizvodnju, a posebno automobilsku industriju.

Vodafone je prošle sedmice najavio da će otpustiti 11 hiljada zaposlenih u naredne tri godine kako bi smanjio svoje troškove i ubrzao rast.

Kako izgleda život u studentskim domovima u BiH: 'Kotlovnicu nazivamo tempiranom bombom'

Kako izgleda život u studentskim domovima u BiH: 'Kotlovnicu nazivamo tempiranom bombom'

Kompanija koja ima 104 hiljade zaposlenih širom svijeta objavila je u martu da planira otpustiti hiljadu radnika u Italiji i 1300 u Njemačkoj.

BT, kompanija koja želi smanjiti i svoje troškove, planira otpustiti od 40 do 55 hiljada zaposlenih do 2030. godine.

Švedski proizvođač telekom opreme Ericsson će također smanjiti broj zaposlenih širom svijeta za 8500, dok je švicarski proizvođač kompjuterske opreme Logitech u martu najavio otpuštanje 300 ljudi.

Nokia planira otpustiti 208 zaposlenih. Volvo, Peugeot, Citroen, Fiat, Jeep, Alfa Romeo i Maserati su među kompanijama koje planiraju da smanje broj radnika.

Švedski Volvo planira reorganizaciju proizvodnje autobusa i otpuštanje 1600 zaposlenih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije