Euro-Med Monitor: "Izraelski tenkovi pregazili žive Palestince"

0
AA
Euro-Med Monitor: "Izraelski tenkovi pregazili žive Palestince"
Foto: Anadolija / Izraelska vojska u Gazi

Euro-Med Human Rights Monitor je potvrdio da su izraelski tenkovi u nedjelju "namjerno" pregazili žive Palestince u Pojasu Gaze.

Organizacija sa sjedištem u Ženevi opisala je ove zločine kao "dio izraelskog genocida nad Palestincima u Pojasu Gaze".

Euro-Med je izvijestio o nekoliko slučajeva gdje su izraelske snage pregazile palestinske civile, uključujući muškarca 29. februara, porodicu 23. januara, raseljene ljude u decembru 2023. i još jednu porodicu 20. februara.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

"Euro-Med Monitor je potvrdio da su sva ova kršenja dio većeg izraelskog napora da dehumanizira svakog Palestinca u Pojasu Gaze, kako bi opravdao i normalizirao zločine koji su počinjeni nad njima", dodaje se u saopštenju.

Grupa je ponovo uputila poziv međunarodnoj zajednici da "odmah provede svoje međunarodne obaveze kako bi zaustavila genocid koji Izrael čini nad svim Palestincima u Pojasu Gaze već otprilike pet mjeseci".

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 30.410 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije