EU: Za jači glas mladih

Radiosarajevo.ba
EU: Za jači glas mladih


Izbori za Evropski parlament, koji će se održati od 4. do 7. juna 2009. godine u Briselu, shvaćeni su kao prilika za reagiranje organizacija mladih, koji bi željeli u sedmicama pred izlazak na birališta što bolje animirati mlađu populaciju. Osnovni cilj je izboriti se za više glasova u evropskim centrima odlučivanja, te postaviti nove standarde i prava za mlade koji žive u Evropskoj uniji, ili će živjeti u skoroj budućnosti.

Sedmi po redu izbori za članove Evropskog parlmaneta pružit će priliku Evropljanima da se na neposredan način izjasne o svojim predstavnicima u tom sve značajnjem evropskom tijelu. Skoro 400 miliona stanovnika Unije će imati priliku da glasa neposredno, za one za koje smatraju da će ih najbolje zastupati.

Iako se održavaju bez okvira Lisabonskog sporazuma, izbori su shvaćeni kao prilika da se još jednom podvuče važnost zajedničkog evropskog projekta i glasa običnih ljudi.

Tako su ovih dana učesnici samita evropskih građana uručili zvaničnicima u Briselu dokumenat sa 15 preporuka, od nužnosti smanjenja globalnog zagrijavanja, do većih prava običnih građana, zajedničkog sistema zdravstvene zaštite i boljih uslova rada.

Nakon toga su uslijedile i posjete organizacija mladih iz najvećih evropskih stranaka, što je u Briselu dočekano sa odobravanjem. Kako posljednja istraživanja pokazuju, tek nešto više od 30 posto Finaca će izaći početkom juna na glasanje za 736 članova novog saziva Evropskog parlamenta.

"Želim da izrazim toplu doborošlicu liderima i predstavnicima organizacija mladih evropskih političkih partija, gdje su mladi Evropske narodnjačke stranke, evropski socijalisti i mladi evropskih liberala. Upravo su usvojili zajedničku deklaraciju i predstavili je meni i ostalim zvaničnicima Evropske komisije. Zajednička deklaracija je, ni više ni manje, glasan i hitan poziv preko geografskih i političkih granica svim mladim Evropljanima da glasaju na predstojećim evropskim izborima. Potpuno se slažem sa ključnom porukom organizacija mladih evropskih političkih partija da, kada mladi učestvuju , a predstavnici donese rješenja koja imaju efekta, tada Evropa postaje jača", izjavio je predsjednik Evropske komisije Manuel Barroso, govoreći o glasu mladih.

Dio mladih koji nisu politički organizirani okupili su se na glavnom briselskom trgu, upozoravajući kako ove godine preko 36 miliona mladih prvi put ima mogućnost da glasa.

"Na posljednjim evropskim izborima je tek 35 posto mladih ljudi izašlo na glasanje. Mislimo da je ovaj put važno da što više mladih glasa. Zaista je veoma važno da podignemo glas u Evropi, važno je to za naše vlastite živote i sudbine", rekla je jedna od učesnica skupa.

VOA/radiosarajevo.ba





Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije