EU ukida dio ekonomskih sankcija Iranu

Radiosarajevo.ba
EU ukida dio ekonomskih sankcija Iranu

Ministri vanjskih poslova dvadeset osam zemalja članica Evropske unije okupili su se jutros u Briselu kako bi raspravljali o situaciji o Iranu, Siriji, Egiptu i Ukrajini. 

Kako je uoči današnjeg sastanka Vanjskopolitičkog vijeća EU izjavila visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, očekuje se da ministri danas djelimično skinu ekonomske sankcije Iranu, što je rezultat uspješnih pregovora o međunarodnom nadzoru nad iranskim nuklearnim porogramom. 

Građanski rat u Siriji biće sljedeća tačka na dnevnom redu, a ministri će razgovarati i o Egiptu, gdje predstoji referendum o budućem ustavnom uređenju zemlje. 

U Briselu je najavljeno i da će EU na kraju dana zauzeti stav o jučerašnjim novim sukobima demonstranata i policije u Ukrajini, tokom kojih je povrijeđeno više desetine učesnika protesta. 

Ministri će u zasjedati i sutra, u formatu Vijeća za opće poslove, a za sutra je predviđena i prva međuvladina konferencija EU-Srbija, kojom zvanično počinju pregovori o pridruživanju Srbije EU, javlja agencija Tanjug, piše Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije