EU: Raste broj krivotvorenih lijekova

Radiosarajevo.ba
EU: Raste broj krivotvorenih lijekova

Raširenost krivotvorenih lijekova u Evropskoj uniji nadilazi i najcrnje slutnje Komisije koja je 'posebno zabrinuta', rekao je evropski povjerenik za industriju Guenter Verheugen za njemački dnevnik Die Welt u ponedjeljak, prenosi Hina.

"Broj krivotvorenih lijekova koji završavaju kod pacijenata u Evropi u stalnom je porastu. Evropska komisija je posebno zabrinuta", kazao je Verheugen. "U samo dva mjeseca EU je zaplijenila 34 miliona lažnih tableta tijekom carinske kontrole koja je u tu svrhu provedena u svim zemljama članicama Unije. To je premašilo i najcrnje slutnje", dodao je.

Riječ je ponajprije o antibiotiacima, lijekovima protiv raka, malarije i kolesterola, analgeticima i lažnoj Viagri, napomenuo je potpredsjednik Komisije.

Velik broj lijekova zaplijenjenih u 2008. dolazio je iz Indije, po izvješću EU-a objavljenom u julu. Verheugen je rekao kako očekuje da će se EU u 2010. dogovoriti o mjerama borbe protiv ove pošasti koja se, po njegovu mišljenju, mora promatrati kao zločin koji treba "najoštrije kažnjavati".

"Svako krivotvorenje lijekova je pokušaj ubistva. Čak i ako lijek sadrži nedjelotvorne tvari, on može uzrokovati smrt jer pacijent misli da uzima dobar lijek", upozorio je Verheugen.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije