EU osudila nasilje nad demonstrantima u Kijevu

Radiosarajevo.ba
EU osudila nasilje nad demonstrantima u Kijevu

Litvansko predsjedništvo Evropske unije (EU) osudilo je u subotu nasilnu intervenciju policije protiv demonstranata u Kijevu koji su tražili ostavku predsjednika Viktora Janukoviča nakon njegovog odbijanja da potpiše sporazum o pridruživanju s EU-om.

''Upotreba sile protiv mirnih protestnika je za svaku osudu'', navodi se u saopćenju litvanskog ministra vanjskih poslova Linasa Linkevicusa, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom u ovom polugodištu, prenosi agencija AFP.

''Tražimo od ukrajinske vlade da poštuje ljudska prava i principe pravne države. Pratimo događaje u Ukrajini'', dodao je on.

Ukrajinske interventne snage nasilno su u subotu evakuirale demonstrante, pristalice opozicije, koji su ostali od petka u centru Kijeva.

U petak navečer se oko 10.000 ljudi okupilo na centralnom trgu i zajedno s liderima opozicije zahtijevalo ostavku predsjednika Janukoviča koji je odbio da potpiše sporazum o pridruživanju s EU-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije