EU odbila sastanak sa Ukrajinom

Radiosarajevo.ba
EU odbila sastanak sa Ukrajinom

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy odbio je u srijedu da se sastane s ukrajinskim premijerom Mikolom Azarovim naredne sedmice zbog zatvaranja liderke opozicije Julije Timošenko.

Van Rompuy rekao je u srijedu da je bolje za Azarova da "ostane kući" iako je on najavio da će doći u Bruxelles na sastanak EU-a i Ukrajine, javio je AP.

Odnosi između EU-a i Ukrajine su se postepeno pogoršavali zbog stava o ljudskim pravima i tretmana Julije Timošenko, bivše premijerke koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouoptrebe položaja.

Vodeći EU zvaničnici su ranije rekli da će bojkotovati sve utakmice Evropskog nogometnog prvenstva koje se igrale u Ukrajini idućeg mjeseca. Svoj bojkot EP u Ukrajini najavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednici Austrije i Slovenije Heinz Fischer i Danilo Turk, komesarka EU za pravdu, Viviane Reding, a češki predsjednik Vaclav Klaus je otkazao posjetu Ukrajini planiranu za maj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije