EU: O Zapadnom Balkanu tek najesen

Radiosarajevo.ba
EU: O Zapadnom Balkanu tek najesen

Ministri EU će danas u Briselu razmatratiti kandidaturu Islanda za članstvo u Uniji, a u zaključcima bi trebalo da naglasi da to ne smije biti na uštrb pridruženja zemalja Balkana.

Ministri inostranih poslova EU treba da nalože Evropskoj komisiji da izradi "mišljenje" o tome da li je Island spreman za dobijanje statusa kandidata za članstvo.

Na dnevnom redu zasijedanja ministara EU nije Zapadni Balkan, a jedino će biti održan susret ministarske "trojke" EU i Makedonije.

Ne očekuje se da bi moglo biti dotaknuto pitanje "odmrzavanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija iz poznatih razloga i zato što nema novih elemenata koji bi to omogućili", predočio je zvaničnik švedskog predsjedništva EU.

Evropski diplomatski izvori su agenciji Beta prenijeli ocjenu da Švedska, kao predsjedavajuća EU, smatra da bi se "stvari mogle pokrenuti s mjesta" tek kasnije najesen, kada uz poželjne nove činjenice i zbivanja, bude više izgleda da i Holandija promijeni svoj stav.

beta/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije