EU i Turska žele nastavak pregovora o članstvu

Radiosarajevo.ba
EU i Turska žele nastavak pregovora o članstvu

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, čija se zemlja priprema preuzeti predsjedanje EU-om u drugoj polovici godine nakon Češke, rekao je da će Unija biti jača, dinamičnija i imati snažniju ulogu u svijetu ako prihvati Tursku kao svoju članicu, javlja agencija AP.

Evropska trojka na čelu s češkim šefom diplomacije Karelom Schwarzenbergom održala je u utorak u Pragu sastanak s turskim ministrom vanjskih poslova Alijem Babacanom i glavnim turskim pregovaračem Egemenom Bagisom, a na sastanku su bili i povjerenik za proširenje Olli Rehn i Carl Bildt.

Razgovarano je o napretku u turskim pristupnim pregovorima, energetskoj sigurnosti i regionalnim i međunarodnim pitanjima.

"Proces pristupnih pregovora koji je u toku pokazuje da je Turska sve bliže EU", rekao je Schwarzenberg, dodajući da rješavanje pitanja Kipra ostaje ključno.

Bildt je na zajedničkoj konferenciji za novinare dodao kako bi rješavanje tog problema imalo "duboki pozitivni učinak" na čitavu evropsku političku scenu.

"Svaki proces proširenja imao je svoje protivnike, ali sva su se proširenja pokazala uspješnima, a integraciju Turske podupire velika većina zemalja i velika većina zastupnika aktualnog Evropskog parlamenta", rekao je Bildt, kako prenosi France Presse.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nedavno je ponovno izrazio protivljenje turskom ulasku, rekavši pak kako većina zemlja dijeli njegovo mišljenje.

"Danas takva rasprava nije produktivna i mogla bi pokvariti bilateralne odnose zbog krivih razloga", upozorio je Babacan u Pragu. Dodao je kako Ankara ima "snažnu volju nastaviti proces pristupanja i napredovati".

Turska, koja je započela pregovore 2005., dosad je otvorila deset poglavlja, osam je zaleđeno od 2006. zbog kiparskog pitanja, a još pet izravno blokira Francuska.

Babacan je rekao kako se nada da će njegova zemlja u junu otvoriti dva poglavlja.

Glavni turski pregovarač Bagis u srijedu bi trebalo da posjeti Francusku te razgovara s članovima francuske vlade.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije