Erin Brockovich o vozu koji je iskočio iz šina u SAD-u: U 30 godina nisam ovako nešto vidjela

0
Radiosarajevo.ba
Erin Brockovich o vozu koji je iskočio iz šina u SAD-u: U 30 godina nisam ovako nešto vidjela
Foto: EPA / Erin Brokovich

Sve je veći broj stanovnika koji se žale na glavobolje kašalj, te iritaciju očiju i nosa nakon što je teretni voz sa hemikalijama iskočio iz šina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Mnogi političari, advokati ali i jedna poznata ekološka aktivistkinja posjetili su mali američki grad East Palestine u tri sedmice nakon što je teretni voz iskočio iz šina u SAD-u, a pri tome ispustio više od 370.000 litara hemikalija.

Erin Brockovich, američka aktivistkinja upozorila je stanovnike East Palestine da tvrdnje dužnosnika da su zrak i voda sigurni za ljude treba uzeti sa rezervom.

Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu

Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu

"Reći će vam da je sigurno, reći će vam da ne brinete. To su gluposti. U 30 godina nisam ovako nešto vidjela", rekla je Brokovich.

Aktivistica za zaštitu okoliša, Erin Brockovich, postala je poznata nakon što je razotkrila korporativn kriminal koje je zagadilo pitku vodu u Kaliforniji.

Događaj, najavljen kao "edukativni seminar", sastojao se od prezentacije teksaškog advokata Mikala Wattsa o mogućim zdravstvenim učincima iskliznuća voza iz šina i pravnom okruženju s kojima bi se tužitelji suočili. Događaj je počeo kratkim govorom Erin Brockovich, koja se obratila stotinama ljudi koji su sjedili u dvorani gradske vijećnice.

Tragedija u SAD: Teretni voz iskočio iz šina, izbio veliki požar

Tragedija u SAD: Teretni voz iskočio iz šina, izbio veliki požar

Brockovich je na početku svog govora kazala kako će zdravstveni i ekološki rizici biti prisutni godinama, a dodala je i da odgovori na mnogobrojna pitanja neće brzo doći.

Voz Norfolk Southern, koji je prevozio opasne hemikalije iz Illinoisa u Pennsylvaniju, iskočio je sa šina u petak, 3. februara blizu mjesta East Palestine. Iako niko nije povrijeđen, hemikalije su se zapalile, prenosi Jutarnji.

Zbog zagađujućih čestica u dimu, naređena je evakuacija stanovnika u krugu 1,6 kilometara od pružnog prelaza St. James.

Analiza podataka, koje je proizvela Agencija za zaštitu okoliša (EPA), navodno pokazuje prisutnost devet onečišćivača zraka na razinama koje bi mogle izazvati dugoročnu opasnost za zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije