Erdoganove pristalice slave pobjedu na ulicama širom Turske

0
AA
Erdoganove pristalice slave pobjedu na ulicama širom Turske
FOTO: AA / Slavlje na ulicama Turske

Drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj održani su danas, 28. maja, a birališta su zatvorena u 17:00 sati prema lokalnom vremenu. Preliminarni rezultati pokazuju kako je pobjedu odnio Recep Tayyip Erdogan.

Erdoganove pristalice izlaze na ulice i slave širom Turske, dok nezvanični rezultati pokazuju da vodi u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Veliki broj građana izašao je na ulice Ankare, Istanbula, Konye i drugih gradova širom Turske.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Republike Turske Ahmet Yener saopćio je da je nakon današnjeg drugog kruga predsjedničkih izbora u toj zemlji prebrojano 75,42 posto glasova i da je u vodstvu aktuelni predsjednik države i kandidat Narodnog saveza Recep Tayyip Erdogan.

Yener je izjavio da Erdogan trenutno vodi sa 53,41 posto osvojenih glasova, ispred njegovog rivala i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua koji je osvojio 46,59 posto glasova.

Erdoganu su također počele da stižu i čestitke od svjetskih lidera, uključujući lidere Pakistana, Katara, Mađarske, Srbije i Somalije.

Više od 64 miliona građana Turske s pravom glasa, u drugom krugu biralo je između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije