Erdoganov avion bio na nišanu borbenih aviona pučista

Radiosarajevo.ba
Erdoganov avion bio na nišanu borbenih aviona pučista
Avion kojim se turski predsjednik Recep Tayip Erdogan u noći kad je izvršen pokušaj vojnog udara vraćao s odmora u Istanbul, tokom leta bio je na meti pilota-pučista dva borbena aviona F-16, ali oni ipak nisu pucali.

Turski lider se vratio u Istanbul iz ljetovališta Marmaris, gdej je bio na odmoru, kad su u petak navečer pučisti pokušali izvršiti državni udar, blokirali most preko Bosfora, pokušali zauzeti istanbulski aerodrom i poslali tenkove na parlament u Ankari, podsjeća Reuters.

"Erdoganov avion bio je na nišanu najmanje dva lovca F-16 dok je leteo ka Istanbulu. U pratnji aviona u kojem se nalazio Erdogan su također bila dva aviona F-16. Zašto pučisti nisu pucali je misterija", izjavio je bivši vojni oficir upoznat s incidentom.

Jedan viši turski zvaničnik potvrdio je za Reuters da su dva lovca, kojima su pilotirali pučisti, letjela u blizini Erdoganovog aviona, ali je on uspio sigurno stići do Istanbula.

Erdogan je kasnije izjavio da su tokom pokušaja državnog udara pučisti pokušali da ga napadnu u Marmarisu i da su bombardovali mesta na kojima je on bio nedugo nakon što ih je napustio.

"On je izbegao smrt za samo nekoliko minuta", rekao je drugi anonimni turski zvaničnik.

Televizija CNN Turk je objavila da je oko 25 vojnika iz helikoptera pomoću užadi upalo u hotel u Marmaris i otvorilo vatru u pokušaju da zarobe Erdogana, nedugo nakon što je turski predsjednik napustio taj hotel.

Zvaničnik je otkrio i da se premijer Turske Binali Yildirim našao na meti pučista u Istanbulu i da se jedva spasio. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije