Erdogan: Svi su shvatili da Turska ne podliježe ucjenama

1
Anadolija
Erdogan: Svi su shvatili da Turska ne podliježe ucjenama

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će ta zemlja i dalje raditi na izgradnji mira, prosperiteta i stabilnosti u cijeloj regiji te poručio da će dobru volju naći svi koji s iskrenošću priđu Turskoj, a da će adekvatan odgovor dobiti i oni koji testiraju strpljenje i odlučnost te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Erdogan obratio se učesnicima ceremonije dodjele Državne medalje za pohvalu, drugog najvišeg državnog civilnog priznanja Turske, koja je dodijeljena porodicama turskih šehida i turskim gazijama.

"Naravno da ova medalja i certifikati nisu dovoljna zahvala za svu žrtvu koju ste vi podnijeli. Nemoguće je procijeniti i naknadu odrediti za borbu koju vodi čovjek koji je spreman u toj borbi dati i svoj život", kazao je Erdogan.

Također je kazao da se na tlu Turske stoljećima slobodno živi zahvaljujući hrabrosti šehida i gazija, koji su najzaslužniji za to što se turska zastava vijori na svih 780.000 kilometara kvadratnih teritorija te zemlje.

On je kazao kako Turska na sve načine radi na tome da pomogne i ublaži gubitak porodica poginulih i ranjenih pripadnika turskih snaga sigurnosti, a u nastavku ceremonije u Narodnom kongresnom i kulturnom centru Bastepe u Ankari je komentirao i aktuelnu situaciju na Istočnom Mediteranu.

"Svi naši sagovornici su već shvatili da retorika prijetnji ne pomaže i da Turska nije zemlja koja podliježe ucjenama i razbojništvu", poručio je Erdogan i dodao kako turske snage sigurnosti ni najmanje ne oklijevaju u odbrani prava i interesa naroda unutar i van granica zemlje.

Turski predsjednik je naglasio da će će Turska na Istočnom Mediteranu do kraja braniti legitimna prava koja Turska i TR Sjeverni Kipar imaju u skladu s međunarodnim pravom.

"Turska kao zemlja sa najdužom obalom na Mediteranu neće nikom dozvoliti da porobi naše obale", poručio je Erdogan i dodao kako je, zahvaljujući odlučnom stavu Turske, u posljednjih nekoliko dana došlo do toga da se diplomatija i pregovarački stol nameću kao glavni rješenje spora.

Podsjetivši kako je Turska od početka zagovarala dijalog i rješavanje nesuglasica dobrosusjedskim pregovorima, Erdogan je kazao da se Turska kao velika država uvijek ponašala dostojanstveno i ispravno, uprkos provokacijama i djetinjastom ponašanju druge strane.

"Razboriti, diskretni, hladnokrvni, ali snažni stavovi Turske imali su važnu ulogu u napretku procesa do ove faze. I dalje ćemo nastaviti pokazivati potrebnu zrelost. Nastavit ćemo raditi na izgradnji mira, prosperiteta i stabilnosti u našoj zemlji i regiji. Oni koji s iskrenošću priđu Turskoj, uvijek će naići na našu dobru volju. Dok će oni koji testiraju strpljenje i odlučnost Turske uvijek dobiti adekvatan odgovor", poručio je Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije