Erdogan pozvao na hitnu reformu Vijeća sigurnosti UN-a

1
AA
Erdogan pozvao na hitnu reformu Vijeća sigurnosti UN-a
Foto: AA / Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je večeras da poredak koji ograničava sudbinu čovječanstva na pet zemalja nije održiv te je pozvao na inkluzivnu i sveobuhvatnu reformu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN).

"Trenutni poredak, koji zarobljava sudbinu čovječanstva između usana pet zemalja, nije održiv. Postoji hitna potreba da se Vijeće sigurnosti UN-a reformira uz inkluzivno i sveobuhvatno razumijevanje", rekao je Erdogan na iftaru sa stranim ambasadorima i diplomatima u Turskoj.

Erdogan je kazao da njegova zemlja sada ubire plodove svoje poduzetničke i humanitarne vanjske politike, s brojnim zemljama koje hrle pružiti pomoć Turskoj nakon razornih zemljotresa koji su je pogodili 6. februara.

Bravo, Bosanko: Ada Avdagić osvojila bronzu na EP-u u Beogradu

Bravo, Bosanko: Ada Avdagić osvojila bronzu na EP-u u Beogradu

Komentirajući rusku invaziju na Ukrajinu, Erdogan je izrazio uvjerenje u mogućnost održavanja pravednog mira koji će omogućiti objema stranama da dobiju častan izlaz, a koji će regiju izvući iz vrtloga u koji je uvučena.

On je također kazao da je Turska svjesna igre riječima, diplomatskih i vojnih lukavstava terorističkih grupa i poručio je da Turska pomno prati sve terorističke prijetnje.

Povodom nedavnih napada na svetu knjigu muslimana Kur'an u evropskim zemljama, Erdogan je rekao da je to neprihvatljivo, te je poručio kako se tu radi o zločinu iz mržnje.

"Ovi zločini, koji ne samo da vrijeđaju blizu dvije milijarde muslimana, već ih i dovode do bijesa, moraju se odmah prekinuti", rekao je turski predsjednik Erdogan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije