Erdogan ponovo potvrdio članstvo u EU kao strateški cilj Turske

Fena
Erdogan ponovo potvrdio članstvo u EU kao strateški cilj Turske
Članstvo u Evropskoj uniji predstavlja strateški cilj i sporazum o liberalizaciji viza za stanovnike Turske koji posjećuju zemlje EU-a bi trebao ubrzati proces primanja, kazao je turski predsjednik.

Njegova pisana izjava predstavlja pokušaj objašnjenja pozicija Ankare nakon što je prije nekoliko dana Erdogan kazao da Turska neće poduzeti promjene svog antiterorističkog zakona, čije promjene se traže na temelju dogovora s EU o problemima migranata, kada je turski predsjednik rekao "mi ćemo našim putem, vi idite svojim", prenosi Reuters.

"Članstvo u Evropskoj uniji, koji je strateški cilj Turske bit će izvor stabilnosti i inspiracije za regiju", kazao je Erdogan u svojoj izjavi koja se poklapa s Danom Evrope.

"Nadam se da će dogovor o vizama smanjiti frustracije izazvane s više od 50 godina čekanja na vratima Evrope, te da to ubrzava proces turskog ulaska u članstvo", dodao je Erdogan.

Evropska unija zatražila je od država članica da turskim stanovnicima uvedu bezvizni režim u zamjenu za angažman Ankare na zaustavljanju migranata koji idu prema Europi, međutim Turska još treba izmijeniti neke dijelove zakonodavstva, uključujući promjene antiterorističkog zakona koji bi trebao biti usklađen s evropskim zakonodavstvom.

Turska je u više navrata navodila da bez vizne liberalizacije neće biti ni dogovora oko migranata.

U Evropi je porasla zabrinutost da bi dogovor s Turskom, koji je znatno smanjio broj migranata koji dolaze u Evropsku uniju s turskih obala, mogao propasti nakon što je prošle sedmice turski premijer Ahmet Davutoglu, koji je s turske strane postigao dogovor s EU, objavio da se povlači s dužnosti zbog neslaganja s Erdoganom.  

Turska je pregovore o priključenju Evropskoj uniji započela 2005. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije